В буквален превод капоейра означава висока трева. За бразилците е

...
В буквален превод капоейра означава висока трева. За бразилците е
Коментари Харесай

Капоейра

В дословен превод капоейра значи " висока трева ". За бразилците е танц, традиция, история, философия и метод на другарство. Бойното изкуство с детайли на танц, в началото практикувано от черните плебеи в Бразилия, през днешния ден капоейра е публикувана по целия свят.
 
Съществуват разнообразни отзиви за произхода на капоейра, само че множеството откриватели считат, че корените на изкуството би трябвало да се търсят в африканските племенни танци и ритуали. Десетилетия наред робите изпълнявали танца капоейра, без значение от потисничеството на робовладелците.
 / Gulliver/Getty Images
Според един публицист, когато през 1888 година робството в Бразилия било неразрешено , „ новоосвободените плебеи не съумели да се вместят в тогавашния социално-икономически ред “. Затова доста някогашни плебеи образували незаконни банди. Изкуството капоейра се трансформирало във тип нечовечен махленски пердах. Въоръжени с ножове и палки, гангстерите тероризирали кварталите.

Първоначалните форми на капоейра може да се преглеждат точно като вариация на улични боеве. Капоейристите се събирали в банди в крайбрежните градове на Бразилия - Рио де Жанейро, Ресифе, Салвадор де Баия. -->
 / Gulliver/Getty Images
За татко на модерната капоейра се приема Мануел дос Реис Мачадо, който през 1930 година, с помощта на своите политически старания съумял да убеди управляващите да вдигнат възбраната върху бойните стилове като капоейра в района. Две години по-късно, през 1932 година, той основал и първото учебно заведение за капоейра в Бразилия.

През 1937 година, откакто печели утвърждението на бразилския президент Жетулио Варгас, той отстранява възбраната с вярата да трансформира капоейра в народен спорт. Скоро из цялата страна се появи школи, които обучавали учениците си в тънкостите и методиките на това бойно изкуство, като на най-голяма известност капоейрата се радвала в градовете Салвадор да Бахия, Рио де Жанейро и Сао Пауло.
 / Gulliver/Getty Images
Капоейрата е определяна като „ неповторимо обединение на танца, бойното изкуство, играта и ритуала “. А по какъв начин се извършва този танц?

Участниците и наблюдаващите образуват кръг, в центъра на който „ двама играчи застават един против различен и имитират нападенията и отбиването на офанзивите по време на „ ръкопашния пердах ” в такт с ритъма на „ беримбау ” -  тип музикален лък “. Всъщност капоейрата и до през днешния ден няма писмени правила - следва се африканската традиция, където знанията се предават от уста на уста. Всяка група следва свои правила, като за другите типове игри може да има разнообразни правила.
 / Gulliver/Getty Images
Като всяко бойно изкуство и капоейрата има своя лична философия, която учи на взаимоуважение, самоконтрол и позитивна настройка към живота. Освен това човек има опция да опознае опциите на тялото си - укрепва и ускорява мускулатурата, покачва гъвкавостта, усъвършенства стойката, балансира кръвообращението, изгаря калориите.

Любопитен факт е, че даже модерните танци като брейк, хип-хоп и рап все по-често вмъкват в своята хореография детайли от капоейра. От 26 ноември 2014 година, капоейра има статут на „ непокътнато културно завещание ” и под отбраната на ЮНЕСКО.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР