В Будизма Лотоса се счита за едно от най-красивите цветя,

...
В Будизма Лотоса се счита за едно от най-красивите цветя,
Коментари Харесай

ПОЗА ЛОТОС: Цветето на светлината

В Будизма Лотоса се смята за едно от най-красивите цветя, знак, на физическа естетика и духовна извисеност. „ Цветето на светлината ” е свещено растение, което въплъщава непорочност на съзнанието и просветлението на душата. То е знак на естетика и обич, на непорочност и съвършенство. Лотосът е цветето на благосъстоянието, триумфа, хармонията, любовта, живота, просперитета и изобилието.

Логично е и позата, която приготвя тялото и съзнанието за прояснение, да се назова поза лотос или ПАДМАСАНА от падма, което значи точно лотос. Когато тази поза бъде овладяна, тя се оказва и най-приятната за медитация. Тялото е умерено, само че не е отпуснато, гръбначният дирек е изправен, мозъкът е спокоен, само че въпреки всичко съсредоточен. Тази поза е най-подходяща за медитация и прана яма (контрол над дъха). Стих 48 от Хатха - Йога- Прадипика разказва техника за събуждане на Кундалини точно в Падмасана.
Асана Падмасана:
1. Седнете с изправени крайници.
2. Свийте десният крайник в коляното, хванете дясното стъпало с ръцете и го поставете в основата на лявото бедро, по този начин, че петите да са ориентирани нагоре.
3. Свийте левият крайник, хванете лявото стъпало и го поставете в основата на дясното бедро, по този начин, че стъпалата да са извити нагоре.
4. Гръбнакът би трябвало да бъде изправен. Ръцете могат да бъдат изпънати, дясната ръка сложена върху дясното коляно, а лявата – върху лявото. Другият метод за слагане на ръцете е в средата, където ходилата се кръстосват, с длани една върху друга.
За начинаещи и хора, които имат сковани глезени и колене, позата ще се окаже същинско предизвикателство, само че с непримиримост и с последователно огъвкавяване, на глезените и колената, асаната е достижима. След като позата бъде овладяна, Падмасана е една от най-отпускащите и отморяващи пози. 
Πoлзи от слагането на Падмасана са:
•Уcпokoение на ума•Cтимyлиpaне тaзa и гpъбнaчния cтълб•Paзтягaне на глeзeнитe и ĸoлeнeтe•Коремните органи се тонизират•Пaдмacaнa подкрепя лекуването на доста болеси и cъбyждa Kyндaлини
Асаните са били развити през вековете, с цел да усъвършенстват работата на мускулите, нервите и жлезите с вътрешна секреция. Те обезпечават крепко и плътно тяло, тънко и еластично телосложение, свободно от заболявания. Но най-висшата роля на асаните се крие в метода по-който те упражняват и дисциплинират мозъка. Поза лотос е знак на цяла една просвета. Символ на единение тяло, дух душа. Символ на прояснение и духовно израстване. Ще завърша материала с едно заглавие от книга, което е и в същото време откъс. 
„ Без тиня няма лотоси “ – Тик Нят Хан
Бъдете като лотоса, постигнал съвършенство!
С безусловна обич,Зарина Миковаwww.asanadream.comтел.: 0885770705e-mail: [email protected]

Зарина Микова е  сертифициран йога учител с 5 специалности:  Хатха Йога, Виняса Йога, Лечебна Йога, Баланс на Чакрите и Йога за деца. По обучение е инжeнер химик, с трудов опит като търговец на разнообразни типове артикули и услуги. Майка е на едно прелестно момиче, което я изпълва с наслади и креативен сили.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР