В БТПП се проведе семинар на тема “Възможности и предизвикателства,

...
В БТПП се проведе семинар на тема “Възможности и предизвикателства,
Коментари Харесай

Търговията с Турция постоянно нараства, но има и пречки

В БТПП се организира семинар на тематика “Възможности и провокации, които дава Митническият съюз сред Европейски Съюз и Турция “. Събитието бе намерено от ръководителя на БТПП Цветан Симеонов.

Турция е измежду най-хубави търговско-икономически сътрудници на България през последните години. В резултат през последните осем години двустранният стокообмен растеше, освен това и салдото е позитивно за България. Географската непосредственост и капацитетът на пазарите предопределят високата интензивност сред компаниите от двете страни.

През 2018-а обаче означаваме спад от 4.9 на 100, само че търговията остава уравновесена и е на стойност 4.174 милиарда евро. Турция е третият максимален търговски сътрудник на България. Износът за югоизточния ни комшия е 2.162 милиарда евро. Това образува 7.65% от общия ни износ, само че и спад от 12.9 на 100. Вносът от Турция е за 2.012 милиарда евро, с дял от 6.25% от общия внос, и пораства с 5.4 на 100. Потенциалът на двете стопански системи основава предпоставки за по-активно съдействие, както в региона на търговията, по този начин и в региона на вложенията и на индустриалното коопериране, означават анализаторите.

"Ползите за бизнеса са безспорни. Търговията непрекъснато нараства, а със Съюза на комерсиалните, промишлените, морските покои и стоковите тържища на Турция /ТОВВ/ имаме съвършено съдействие, както и работим интензивно с Посолството и комерсиалната секция. Това означи по време на семинар на тематика “Възможности и провокации, които дава Митническият съюз сред Европейски Съюз и Турция “ ръководителя на БТПП Цветан Симеонов.

Заедно с това обаче има потребност и от превъзмогване на някои спънки в двустранната търговия - не се афишират действителни стойности при секване на границата на артикули, вижда се закъснение при обработка на документи и други. Всичко това не подтиква спокойното осъществяване на комерсиалните покупко-продажби. "Ето за какво ние сме за взаимна обработка на документите на границата. Необходимо е редуциране на времето за потребление на техника и от двете страни. А БТПП е подготвена да окаже помощ на бизнеса и при разрешаване на разногласията сред компаниите посредством цифровизирания Арбитражен съд “, добави Симеонов.

Есин Топчу, консултант от Посолството на Турция в София, означи, че Митническият съюз сред Европейски Съюз и Турция е довел до значим прогрес за стопанската система на Турция, само че има нужда от неговото разширение и рационализация.

Презентация на програмата "Бизнес разговор Турция - Европейски съюз " направи Дирк Вантигем, шеф в Европалати. Основна цел на плана е усилване на взаимоотношението сред турски търговско-промишлени покои и сътрудниците им в Европейски Съюз, поощряване на съдействието сред европейски и турски представители на бизнеса и основаване на нови благоприятни условия за интеграция, повишение на информираността на бизнеса по отношение на Митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция. Всичко това, както и разискване на оферти за модернизирането му е част от дейностите по този план. "Нашият директен сътрудник в Турция - ТОВВ, е член на Европалати от самото ѝ основаване през 1958 година, добави Дирк Вантигем.

Европейският съюз има подписано съглашение за основаване на Митнически съюз с Турция в действие от 1995 година, с който се регламентира търговията с индустриални и обработени селскостопански артикули. Стоките, които са с генезис в рамките на Митническия съюз, могат да циркулират на негова територия при изискване, че са съпроводени със специфичен документ.

По време на полемиката взеха присъединяване представители на български компании, които споделиха част от компликациите, които срещат при търговията с Турция на фона на изискванията, открити от Митническия съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР