В БСП винаги е имало спорове за политики, за решения

...
В БСП винаги е имало спорове за политики, за решения
Коментари Харесай

Станишев: В БСП не играем на дребни политически игри - да подлеем вода на управляващите за председателството

В Българска социалистическа партия постоянно е имало разногласия за политики, за решения по всички въпроси. Не считам, че това е нещо трагично или извънредно.
Конгресът беше потребен, тъй като се концентрира най-много върху политики и се веселя, че те се чуха. Като  виждам реакцията на ГЕРБ, в действителност те станаха най-голямата рекмлама на това защо се е говорило на конгреса. Мисля, че това е потребно.

Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ ръководителят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

Аз съм сюрпризиран на троснатата и ядосана реакция на ГЕРБ, тъй като всички сме заинтригувани от това българското председателство да бъде сполучливо, да препозиционира България в Европейски Съюз като страна, която умее да намира балансите измежду 28 страни-членки, да работи с институциите, да придвижва решения напред. Само че, този интерес и националния консенсус не се реализират единствено с заявления и със фотоси на представители на Европейския съюз или на прилежащите страни. Има основни въпроси, по които общите заявления би трябвало да получат конкретика, да бъдат облечени в ясни планове.Има страни и фактори в Европа, които не са се отказали от концепцията за Европа на няколко скорости. Затова в материалите на конгреса на Българска социалистическа партия е казано ясно: " За да не бъдем ние в периферията, би трябвало ускорено да вървим към ядрото ". Това значи участие в Шенген, съответни стъпки и народен проект за деяние в еврозоната, което няма да се случи за година и две, само че ние би трябвало да дадем поръчката, да покажем нашата политическа воля и да стартираме да се готвим, тъй като, и след 10 години да е участието в еврозоната, в случай че не стартираме да се готвим в този момент по какъв начин нашата стопанска система да бъде по-силна в еврозоната, по какъв начин да избегнем рисковете, по какъв начин да увеличим приходите на хората, т.е. да има конвергенция на приходите, няма да сме подготвени и след 10 години.Страната би трябвало да е дейна и в новата европейска политика за защита и сигурност, акцентира Станишев и добави:

Мога да ви кажа съвсем откровено: Ние, Българска социалистическа партия, не играем на дребни политически игри - да подлеем вода на ръководещите за председателството. Това не е ползата на България. Със сръдни нищо не става, само че основните въпроси, по които би трябвало да имаме съответна национална позиция. Предстои разискването на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. Това е бюджетът на Европа за 7 години. Той ще стартира да се разисква в българското председателство. Всъщност работата и разискванията в Комисията и в Екологичен потенциал към този момент вървят и има доста съществени опасности поради излизането на Англия, което ще значи 70 милиарда по-мако доходи за 7 години в бюджета, да се орежат основни за България с до 30 %. Говоря за кохезионната политика, приказвам за селскостопанската политика. Нещо повече. Десните в Европа считат, че кохезионната политика би трябвало да премине от грантове с безплатна помощ за създаване на някакви обекти да вземем за пример, към финансови принадлежности, които всъщност са заеми.На страните от Западните балкани би трябвало да се даде действителна вероятност, добави водачът на европейските леви:Ще има в София през май среща Европейски съюз-Западни Балкани на най-високо равнище - на министър председателите, и е належащо не просто да мине една протоколна среща и да ги потупаме по рамото. Нашата упоритост, на Българска социалистическа партия а се надявам и държавното управление, включително с наша поддръжка, да свърши работа и  тази декларация, за която считам, че би трябвало да бъде призната - софийска декларация през май идната година, да даде ясна вероятност и проект на Европейския съюз за Западните Балкани, с цел да не се надига там шовинизъм, който ще бъде рисков за целия район, включително за България, а да видят, че имат вероятност за Европейския съюз както политическа в договарянията, по този начин и за развиване на инфраструктурните мрежи, транспортните връзки и в капиталов проект. Мисля, че това са все градивни, градивни оферти от страна на Българска социалистическа партия като съпротива и ние почтено казано, нямаше да сме си на мястото като политическа мощ водеща, в случай че не бяхме предложили нашите визии.Станишев изрази оптимизъм за лявото в Европа макар изборине загуби на леви партии в Европа през последните месеци. Според него, ГСДП има капацитет да пораства до европейските избори, в случай че в Германия се образува предстоящата коалиция „ Ямайка “ и да вземе положителни реззултати и на идващите парламентарни избори.  В Австрия и други европейски страни има придвижване на дясно, защото хората се опасяват от тематиката „ мигранти и бежанци “ изясни Станишев и добави, че ПЕС прави опити за създаването на „ цялостна и уравновесена политика в това отношение “, която ще показа на срещата в Лисабон.

Във всяко държавно управление има оставки, съобщи някогашният министър председател във връзка оставката на министъра на опазването на здравето Николай Петров и разяснява

Не чакам от това някакви трагични развития, директно, тъй като държавното управление има много солидно болшинство, както публично, по този начин и неофициално, в този парламент. Аз се веселя на друго – че Българска социалистическа партия демонстрира, включително и със своя Конгрес, че е способна да създава политики.

…иска ми се това, което излезе като поръчки за политики от Конгреса да придобие още повече плът, изясненост и контури, в случай че щете – да влезем в диспути с ръководещите, с цел да се чуят другите отзиви и хората да могат да преценяват кой какво предлага, до каква степен е работещо, в техен интерес ли е….
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР