В БСП - София сме сериозно обезпокоени от финансовата политика

...
В БСП - София сме сериозно обезпокоени от финансовата политика
Коментари Харесай

БСП-София: Геноцидът над науката обрича нацията на обслужващ персонал, а държавата - на територия с охранителни функции

В Българска социалистическа партия - София сме съществено обезпокоени от финансовата политика на ръководещите към Българска академия на науките - най-големия народен теоретичен център. Обезпокоени сме и от разминаването сред заявените в стратегическите документи планове за развиване на научни проучвания и Българска академия на науките и действителностите на Бюджет 2018. Бюджет, който демонстрира, че в България няма място за Българска академия на науките, просвета и нововъведения.

Ние, от Българска социалистическа партия - София, чакахме, че министър-председателят Бойко Борисов си е взел поука след грубия опит на министъра на финансите Симеон Дянков да подчини българските учени на непознати цели и упоритости. Очаквахме, че приказките за " феодални старци ", че опитите за очистване на Българска академия на науките с внезапно орязване на бюджета през 2009-2010 година, са забравена срамна страница от първия мандат на ГЕРБ. Очаквахме, че за 2018 година държавното управление ще предложи такива финансови тласъци за развиване на Българска академия на науките, ССА и Държавните висши учебни заведения (ДВУ), които ще укрепят научния капацитет и научните фрагменти и ще подтикват научните проучвания. Нещо повече - от януари България поема председателството на Европейския съюз, а всички добре знаем, че средствата, отделяни за просвета и обучение, са гаранция за създаване на общество на знанието, приоритет на европейските политики. Какво ще предложим ние?!

Историята санкционира всички груби политически неточности, които опонират на националния интерес. Защото опитът да бъде погубен носителят на знанието у нас, опитът да бъде ликвидирана институция като Българска академия на науките, не може да бъде оценен като доверчивост на ГЕРБ. Това е удар против бъдещето на България като страна на духа и интелекта. Това е целенасочена политика, която ГЕРБ организира към този момент трети мандат. Политика за превръщането на нацията ни в обслужващ личен състав, а страната ни - в територия с охранителни и военни функционалности.

Българска социалистическа партия - София ще направи всичко допустимо да бъдат предпазени българските учени и Българската академия на науките. По време на председателството ние ще използваме всички средства, с цел да осведомяваме държавите-членки на Европейския съюз за провежданата ликвидационна политика от ръководещите във връзка с науката в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР