В БСП има разнобой по въпроса трябва ли да бъде

...
В БСП има разнобой по въпроса трябва ли да бъде
Коментари Харесай

Разнобой в БСП за ратификацията на Истанбулската конвенция

В Българска социалистическа партия има разнобой по въпроса би трябвало ли да бъде утвърдена Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над дами. Това стана ясно от изказвания на социалисти преди почналото в София съвещание на Националниясъвет на Българска социалистическа партия, на което се разисква документа, добил популярност като Истанбулската спогодба.

Още в първите дни на новата година водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че не поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба и решението за присъединение към избран интернационален контракт е суверенно право на всяка страна. Тогава тя заяви, че Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия приело позицията, че партията не поддържа ратификацията.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който участва на съботното съвещание, прикани Истанбулската спогодба да бъде утвърдена от Народното събрание.

”Това е доста сериозен въпрос и за жалост в България дебатът по Истанбулската спогодба безусловно се изкриви. Измислени или мощно пресилени страхове или тълкования на конвенцията, на които има явен отговор от Съвета на Европа, изместват същинския проблем за насилието над жените”, разяснява Станишев.

Той уточни, че единствено през последната година три дами са били убити от техните сътрудници след многократни недоволства за принуждение. Статистиката и изследванията приказват ясно, че една четвърт от дамите в България под една или друга форма са подлагани на принуждение, добави Станишев.

Разбирам загрижеността, която показва Изпълнителното бюро, малко бях изумен от тази незабавна реакция директно след празниците и толкоз безапелационна, разяснява той. Станишев уточни, че единствено преди месец на съвета на ПЕС и Българска социалистическа партия е подкрепила резолюцията, в която има експлицитен текст в поддръжка на Истанбулската спогодба. По думите му тези неща, които се споделят за конвенцията, просто ги няма.

Станишев уточни, че в конвенцията се вкарва понятието " обществен пол ", само че това е превод на понятието gender, с което се изясняват обществено, културно избраните функции на двата пола мъже и дами. Това е идея, развита преди десетилетия и е в огромна степен общоприета, разяснява той.

Има стандарти и разбирания, разнообразни в другите общества, за това какво би трябвало да бъде държанието на една жена и на един мъж, тяхната подчиненост в обществото, това се натрупа от хилядолетия, само че има динамичност - в последна сметка до преди един век дамите не са можели да гласоподават и това е било обичайното схващане за ролята на женския пол, изясни Сергей Станишев.

И до момента съществуват стандарти, които споделят, че дамата би трябвало да си стои у дома и да готви и мъжът й надали не да бъде неин притежател, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има подобен спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и по тази причина е изразил пред управлението на Българска социалистическа партия своята паника и угриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.

За съществени диспути в Българска социалистическа партия прикани депутатът и член на управлението на партията Филип Попов.

”Една спогодба, един интернационален акт, който и да е той, откакто се ратифицира, той има предимство над вътрешното законодателство. Същото се касае и във връзка с Конституцията - нито един от законите не би трябвало да й опонират, и мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да обезпечават още по-добрата отбрана на правата и сигурността на дамите и на децата”, сподели той.

Правителство утвърди така наречен Истанбулска спогодба, само че следва тя да бъде гласувана и в Народното събрание. В ръководещата коалиция няма единно мнение по въпроса, защото министри и депутати от квотата на ”Патриотите” считат, че документът ще докара до узаконяването на така наречен трети пол.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР