В Брюксел започва голям международен форум за приобщаващото образование. Ще

...
В Брюксел започва голям международен форум за приобщаващото образование. Ще
Коментари Харесай

Ромски ученици стигат до сериозни успехи в училища и университети

В Брюксел стартира огромен интернационален конгрес за приобщаващото обучение. Ще се разисква по какъв начин да бъдат подкрепяни учителите и учебните заведения, с цел да може с ресурсни учители, психолози и технологии за обучение на деца със специфични просветителни потребности или деца, които отпадат от учебно заведение заради обществените условия, в които живеят, техните малцинствени общности да остават в учебно заведение.

В галерия в Ларгото, в София, посредством фотоси са показани резултатите от двугодишния план „ Подкрепа за ромски възпитаници, за сполучливото довеждане докрай на приблизително обучение “, който беше съфинансиран от Ромски учебен фонд, Будапеща, където работи българинът - публицист и психолог Огнян Исаев.

„ Отвъд фотосите има много положителни резултати. Драстично увеличение на броя на наличията на учениците в учебно заведение. 700 деца са в програмата, като имаме нарастване на наличието с 80% “, сподели Исаев в „ Хоризонт до обед “.

„ Най-важният миг, който се обрисува в дейностите по плана е т-нар. менторство и тюторство, което осигуряваме на съвсем всички възпитаници, обхванати в плана. Това е по този начин, тъй като ние имаме освен преподавател, само че и човек, който е другар и ментор на ученика “

Учителите са определени според от броя на учениците, които има в съответното учебно заведение, в съответното обитаемо място, посочи Исаев и добави, че самото предоставяне на финансова стипендия е от голямо значение за огромна част от учениците.

Огнян Исаев сподели още, че работата на тези учители доста постоянно излиза отвън учебното заведение – те се срещат с родителите или околните, които отглеждат тези деца. Така те са стават свързващото звено – възпитаник, учебно заведение, родители и обучение.

Според Румен Костов – тютор и преподавател в учебно заведение в Бяла Слатина, програмата е дала в действителност доста положителни резултати.

Такъв образец е Емилиян Асенов, от малцинствената общественост, който е  завършил 12-и клас с цялостно отличие, показа за „ Хоризонт “, че мечтае да продължи образованието си и да учи право в Софийския университет.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР