В Брюксел външните министри на страните от ЕС обсъждат нова

...
В Брюксел външните министри на страните от ЕС обсъждат нова
Коментари Харесай

Външните и военните министри на ЕС заседават заради Украйна

В Брюксел външните министри на страните от Европейски Съюз разискват нова финансова помощ за Украйна за закупуването на оръжие и вероятно нов пакет от наказания против Москва. Част от страните упорстват за възбрана на търговията с Русия, в това число ембарго върху вноса на газ и нефт. Първите дипломати ще имат и взаимно съвещание с министрите на защитата.

Най-важната тематика е обвързвана с политическото решение за одобрение на спомагателна финансова помощ за закупуване на мунции и оръжия за украинската войска. Очаква се да бъдат объсдени и нови наказания сещу Русия, като този път е по-вероятно да се стигне до ембарго на вноса на нефт и газ от Русия. Съвместно с военните министри външните министри обсъждаха и отбранителните качества на Европейски Съюз, по какъв начин страните членки да се оправят по-добре в обстановки като тази.

" Неминуемо е да стартираме разискване на наказания в енергийния бранш, несъмнено може да приказваме за петрола, тъй като средствата от него са най-големият доход в съветския бюджет и е елементарно да бъде сменен поради инфраструктурата и другите съществуващи многочислени снабдители ", съобщи Габриелиус Ландсбергис - министър на външните работи на Литва.

Русия сега прави военни закононарушения, счита Жозеп Борел - висш представител на EС по въпросите на сигурността и външните работи.

" Това, което става в Мариупол, е огромно военно закононарушение - като унищожава всичко, бомбардира и убива всички. Това е нещо извънредно. Трябва да го осъдим по най-категоричния метод. Мариупол ще бъде изцяло погубен, хората умират. Продължаваме да поддържаме Украйна с всички вероятни запаси, които имаме ", добави той.

Външният министър на Германия Аналена Бербок сподели, че Украйна се нуждае от спомагателни доставки на оръжие.

" Затова през днешния ден ще вземем политическо решение да увеличим финансовите средства за това, с цел да може Украйна да продължи да купува оръжие и да подкрепим страните, които доставят оръжие. Европейската помощ ще доближи 1 милиард евро. Германското държавно управление прави всичко допустимо да форсира и подсигурява доставките. Въпросът за доставките на оръжие е въпрос, обвързван и със сигурността, тъй като Русия заплашва да бомбардира конвоите с доставки ", добави тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че " Европа я чакат тежки времена ", в случай че Европейски Съюз реши да наложи ембарго на вноса на нефт.

" Доколкото ни е известно, въпросът за ембарго върху доставките на нефт, е обект на дейни полемики. Това е комплициран въпрос, тъй като това ембарго би имало съществени последици и ще повлияе върху пазара на нефт в световен аспект. Чувствително би влошило салдото в региона на енергетиката в Европа. Американците, които са самостоятелни, ще се усещат доста по-добре от европейците. Но европейците ще изпитат съществени усложнения. Това е решение, което ще засегне всички ", сподели Песков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР