В Брюксел днес започват заседанията по делото за атентатите в

...
В Брюксел днес започват заседанията по делото за атентатите в
Коментари Харесай

Стартира делото за атентатите в Брюксел от 2016 г.


В Брюксел през днешния ден стартират съвещанията по делото за атентатите в белгийската столица от 22 март 2016 година. Заседанията ще се състоят в закритата остаряла централа на НАТО при строги ограничения за сигурност, означават локални медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Предвижда се през днешния ден да има авансово чуване на страните, на 10 октомври да бъде одобрен правосъдният състав, а от 13 октомври делото да стартира всъщност. Очаква се да бъдат позволени неколкостотин очевидци, а броят на гражданските ищци да доближи 960 и те да бъдат от 19 страни.

Подсъдимите имат право да участват на съвещанията, както и да решат да бъдат представяни от юрист. За Салах Абдеслам - най-известния терорист от групата, нанесла удари в Париж пред ноември 2015 година и в Брюксел през март идната година - се прецизира, че няма да бъде в правосъдната зала. Негов юрист изяснява, че наличието му на делото би означавало преди всяко пътешестване от пандиза да бъде подлаган на гол обиск и поставян в усмирителна риза, с качулка на главата.

По-рано тази година Абдеслам бе наказан на пожизнен затвор от съд в Париж поради присъединяване му в атентатите във френската столица.

Предвижда се на делото в Брюксел обвинените да бъдат затворени в стъклени кафези, чието създаване е коствало четвърт милион евро, означават медиите.

Защитата апелира тази мярка и следва съдът да реши дали клетките да не бъдат отстранени поради условието на закона подсъдимите да се явяват на делото единствено " под защита, с цел да не могат да избягат ".

При атентатите на летище " Завентем " и на метростанция " Малбек " в Брюксел починаха 32 души, а 340 бяха ранени. Пред съда се изправят девет обвинени, а десетият обвинен Усама Атар, за който има непотвърдени данни, че е умрял в Сирия, ще бъде представляван от бранител, с цел да няма учредения за оповестяване на процеса за нереален, разясняват медиите. Атар бе избран от следствието като " мозъка " на атентатите в двете столици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР