В Брюксел днес ще се проведе извънредната среща на Европейския

...
В Брюксел днес ще се проведе извънредната среща на Европейския
Коментари Харесай

Мюнхен, а не Брюксел ще реши бъдещето на ЕС

В Брюксел през днешния ден ще се организира изключителната среща на Европейския съюз по въпросите на миграцията. Освен всичко останало на нея може да се реши и ориста на федералния канцлер Ангела Меркел.

На изключителната намира се чака да вземат присъединяване минимум 16 страни, като техният брой продължава да пораства. Срещата, на която в началото беше планувано присъединяване единствено на водачите на Германия, Франция, Италия и Гърция, ще се трансформира в огромно събитие.

От Европейската комисия оповестиха, че всички държави-членки на Европейски Съюз без изключение са поканени на форума – намек, адресиран преди всичко към страните от Вишеградската четворка, които оповестиха протест на събитието. Главната тематика на срещата на върха ще стане не техния корав курс по отношение на мигрантите, а търсенето на практическо решение на казуса, с който се сблъскват приемащите страни. В същото време би трябвало да се означи, че колкото повече страни вземат присъединяване във форума, толкоз по-трудно ще им бъде да се договорят.

Готова ли е Италия да приема мигранти от Германия?

Всъщност поканата на Европейска комисия би трябвало да даде на Ангела Меркел опцията да организира неофициални договаряния с италианското държавно управление. Германският канцлер желае да научи, дали Рим е подготвен да приема мигранти, които към този момент са били регистрирани на Апенините при идването им в Европейски Съюз, само че по-късно минали германско-австрийската граница. В това се състои настояването на съдружния сътрудник на Меркел – Християнсоциалния съюз /ХСС/, който се оглавява от министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Спорът сред Меркел и Зеехофер избухна, защото министърът желае да затвори немските граници за мигрантите без документи или за записаните в някоя друга страна от съюза. Меркел счита, че тази мярка опонира на европейските правила за даването на леговище и на немското законодателство, а също по този начин е несправедлива по отношение на страни, като Италия и Гърция.

За да реализира своите цели, Зеехофер би трябвало да получи единодушието на Австрия и на първо място на Италия. Първият му опит към този момент се провали. В плана на заключителната декларация от срещата в началото се говореше за „ еластичен механизъм за връщане “ на мигрантите, насочили се на Севере. Италианският министър-председател Джузепе Конте изпадна в гняв от това: той даже заплаши да не пристигна на форума. Наложи се немският канцлер да го успокоява и да извади документа от дневния ред. В същото време въпросът по какъв начин тя може да се оправи с политическите претенции на своя вътрешен министър към момента не е намерил решение.

Едно от решенията – център за приемане на мигранти отвън Европейски Съюз?

Идеята за основаването на лагери за мигранти в страните, които не са членки на Европейски Съюз, витае във въздуха към този момент 15 години. Това постоянно е било считано за невероятно – от позиция на закона и морала, а също по този начин и на процедура. Но през днешния ден натискът на десните сили в Европа е толкоз мощен, че този вид ненадейно се оказа избавителното решение. По създание това значи, че миграционният проблем ще бъде оставен на плещите на трети страни: това е нещото, за което се бори унгарският министър председател Виктор Орбан. „ Трябва да концентрираме нашето внимание върху въпросите, за които можем да се договорим. В този миг те са два: първо, укрепването на границите; второ, нашето отдавнашно предложение да се отворят центрове за регистрация и настаняване на мигранти отвън рамките на Европейски Съюз “.

Австрия и Дания към този момент са почнали неофициални договаряния с Албания за основаването на център за настаняване на мигранти, на които им е отказано леговище. Междувременно в Европейски Съюз на публично ниво се разисква и концепцията за основаването на по този начин наречени „ районни платформи за настаняване “ на мигранти отвън Европейски Съюз. Предполага се, че в сходни центрове експертите ще вземат решение, кои мигранти могат да претендират за леговище в Европейски Съюз, а кои би трябвало неотложно да бъдат връщани в родните им места. По какви критерии ще се организира оценката за момента не е ясно.

Еврокомисията е срещу „ Гуантанамо Бей “ за мигрантите

Кризата в Европейски Съюз доближи такава дълбочина, че там с възторг възприемат даже извънредно съмнителни решения. Еврокомисарят по вътрешните работи и въпросите на миграцията Дмитрис Аврамопулос е срещу сходни начинания: „ Аз съм срещу основаването на „ Гуантанамо Бей “ за мигранти, това опонира на нашите общоевропейски полезности. Затова не може да става и дума, ние не обсъждаме това и не го предлагаме. Женевската спогодба за бежанците към момента е жива и остава наша пътеводна звезда “.

В същото време италианският вътрешен министър Матео Салвини ще посети идната седмица Либия. Но даже той да излезе с самодейността за основаването на лагер за бежанци в тази северноафриканска страна, той не може да подсигурява, че там те ще бъдат държани в положителни условия. За Салвини, който е член на дясната популистка партия „ Лига “, това обаче не е проблем. Неотдавна той назова мигрантите, които идват в Европа на лодки от Либия, „ човешко месо “.

Италия - препъникамък

Германия не е единствената страна, която желае да вкара миграционния въпрос в европейския дневен ред. Новото италианско държавно управление прави всичко допустимо за нажежаване на обстановката. След като Рим отхвърли да одобри избавителния транспортен съд Aquarius с 639 мигранти на борда, Матео Салвини затвори пристанищата на страната за още два кораба. Италианските управляващи ще задържат деятелите на частните благотворителни организации и ще арестуват техните кораби, с цел да им попречат да вкарват мигранти.

Освен новото италианско държавно управление, формирано от евроскептичната партия „ Лига “ и популистите от „ Движението 5 звезди “, частично виновност за протичащото се носи и самият Европейски Съюз. Брюксел с години игнорираше настояванията на Рим за реформирането на Дъблинското съглашение, съгласно което молбата за даване на леговище би трябвало да се преглежда от първата страна на Европейски Съюз, в която е влезнал мигрантът.

В основата на новия механизъм за систематизиране на мигранти би трябвало да легне индексацията за всяка страна в Европейски Съюз в сходство с нейните размери и икономическа мощ. Ако допустимите индикатори бъдат надхвърлени, тогава мигрантите автоматизирано се разпределят в останалите страни, съгласно квотите. Против това изобретение се афишират освен страните от Вишеградската четворка: Германия и останалите членки на Европейски Съюз също дълго време блокираха и отлагаха приемането на сходно решение. Сега в Брюксел те си разчистват политическите сметки. Междувременно реформирането на Дъблинското съглашение се отсрочва с още половин година.

На този декор не си коства да се разпореждат огромни очаквания на днешната среща в Брюксел. Експертите считат, че в началото би трябвало да се приготви почвата за двустранни, тристранни или многостранни съглашение по обособените проблеми. Едва по-късно може да бъде реализиран общоевропейски консенсус по основните въпроси. Що се отнася до това, дали на срещата на върха ще бъде реализиран задоволителен прогрес, с цел да се угоди на баварския съдружен сътрудник на Меркел, то крайното решение все едно ще бъде взето не в Брюксел или Берлин, а в Мюнхен. А до скоро даже не можехме да си представим, че бъдещето на Европейския съюз ще се взема решение в столицата на една от немските федерални провинции. /БГНЕС

-----

Барбара Везел, „ Дойче Веле “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР