В Брюксел днес ще се проведе и извънредна среща на

...
В Брюксел днес ще се проведе и извънредна среща на
Коментари Харесай

Извънредна среща на върха на НАТО: Румен Радев също ще участва

В Брюксел през днешния ден ще се организира и изключителна среща на върха на НАТО, в която ще взе участие и българският президент Румен Радев. Лидерите на страните от Алианса се събират за първи път от началото на войната в Украйна а за срещата в Европа дойде и американският президент Джо Байдън.

Променената среда на сигурност в Източна Европа, поради войната в Украйна, както и подсилване на отбранителния капацитет на държавите-членки на Алианса, се чака да бъдат във фокуса на форума на високо ниво, който ще се организира в Брюксел, оповестяват от президентството. Какво да чакаме сподели още през вчерашния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

„ Очаквам водачите да се спогодят да засилят позицията на НАТО във всички оперативни полета в източната част на Алианса – земя, по въздух и по море. Първата стъпка е разполагането на четири нови бойни групи на НАТО – в България, Унгария, Румъния и Словакия “.

Дни преди да замине за Брюксел Румен Радев прикани на Украйна да бъдат предоставени защитни средства:

„ Индивидуални защитни средства за цивилните. Бронежилетки, каски, друго належащо съоръжение, изключително с акцент на регионите, където доминира българско малцинство, подложено на обстрел “.

Обръщение към водачите на страните от Алианса ще направи украинският президент Володимир Зеленски и макар многократните му апели още от началото на войната за налагане на зона неразрешена за полети, за изпращане на изтребители – позицията на пакта остава непроменена. Очаква се да бъде засилена въоръжената помощ против химическа, биологична и нуклеарна опасност, на фокус е и ролята на Китай във войната.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР