В броя си от 23 юли тази година “Труд публикува

...
В броя си от 23 юли тази година “Труд публикува
Коментари Харесай

От незаконна тръба точи вода „Михалково“ АД

В броя си от 23 юли тази година “Труд ” разгласява следствие, озаглавено “Крадена вода ни продава “Михалково ” АД. В материала бе потвърдено с безспорни обстоятелства по какъв начин акционерното сдружение с шеф Димитър Дългъчев, чиято фабрика се намира в село Михалково в област Смолян, бутилира без позволение изворна вода. Разследването на вестника провокира реакцията на няколко институции – Комисията за отбрана на потребителите, Басейнова дирекция “Източнобеломорски регион ”, Министерство на здравеопазването, Държавния народен строителен надзор, ВиК-Смолян, община Девин. В продължение на два месеца “Труд ” споделяше с изброените ведомства, с цел да наблюдава развиването на проблема с противозаконната активност на “Михалково ” АД и какви са подхванатите ограничения. Оказа се, че даже откакто административната машина се е задействала, има вид предприятието да продължава да заобикаля наредбите.

Липса на строителни бумаги за водопровода, посредством който се добива изворна вода „ Михалково ”, откри инспекцията на Районната дирекция на Държавния народен строителен надзор след публикуването на следствието на „ Труд ” от 23 юли – „ Крадена вода ни продава „ Михалково ” АД.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) отклонението от централната тръба, която е благосъстоятелност на ВиК-Смолян, е строителство. За да се реализира такава активност е належащо изработването на план за тръбопровод, какъвто няма. Също по този начин оборудването минава през частни парцели, което е неразрешено. Всичко това прави тръбата противозаконна, тъй като не покрива условията по Закон за устройство на територията.

Отделно съгласно Наредба номер 1 за номенклатурата на типовете градежи тръбопровод от този вид е първа категория строителство. Тоест с цел да се построи законно такава тръба, би трябвало документи и разрешителни, каквито са нужни за сектор от автомагистрала.
 Отговорът на община Девин до  Отговорът на Комисията за отбрана на потребителите до
Според формалния отговор, изпратен от ДНСК след питане на „ Труд ”, на отклонението са направени две инспекции. При първата „ е открито съществуване на действителен етернитов тръбопровод за зареждане на ТПК „ Михалково ”. По данни на възложителя (дружеството – б.а.), същият е осъществен през 80-те години, вписан е в дълготрайните активи на предприятието. В съществуващия тръбопровод е прокарана нова политиенова тръба ф50 със спирателен кран за зареждане с вода ”.

В случая от ДНСК изясняват за остаряла тръба, която е изграждана преди близо 30 години. Тя е вписана преди време в активите на ТПК „ Михалково ”, което бутилира минералната вода, а „ Михалково ” АД дава отговор за изворната. ТПК-то е някогашната кооперация на селото и там началник също е Димитър Дългъчев. С минералната вода няма законови проблеми, за разлика от изворната.

В остарялата тръба предприятието е поставило нова, по тясна. Проблемът е, че инспекция на „ Труд ” сподели, че остарялата тръба не доближава до фабриката за бутилиране. Тя евентуално е удължена посредством новата, като и за това няма позволение, макар че е належащо такова.

От ДНСК обаче са безапелационни, че „ за зареждане на предприятието се употребява съществуващият тръбопровод, построен през 80-те години ”. Това на процедура е невероятно, тъй като той не стига до фабриката и би трябвало да е продължен, за което също се изисква утвърден план за строителство. Остава въпросът за какво от Районната дирекция на строителния надзор са си затворили очите за тези обстоятелства и считат случая за завършен.

Информацията за неналичието на каквито и да е строителни бумаги и за удължаването на съществуващата тръба, и за противозаконната, която съгласно ДНСК не работи и е махната, бе доказана и от община Девин. В формален отговор до „ Труд ” от локалната администрация са безапелационни, че такава документи при тях няма. И още нещо – в община Девин няма строителни бумаги и за водопровода, издигнат през 80-те години на предишния век (виж факсимилето в галерията).

 Мариян Николов, ВиК-Смолян Инж. Мариян Николов, шеф на ВиК-Смолян, пред „ Труд “: Не сме давали позволение на „ Михалково “ АД

„ Отклонението, което са създали за прилагане на изворната вода не е наша благосъстоятелност, а и не са ни желали позволение да го създадат ”, съобщи пред „ Труд ” шефът на ВиК-Смолян инженер Мариян Николов.

„ На отклонението сме поставили наш водомер за отчитане употребената вода сдружението. Това обаче е заварено състояние още от времето, когато локалната кооперация в с. Михалково е била притежател на фабриката. Ние документ не сме издавали ”, добави Николов. Той изясни, че това, което ВиК-Смолян е направило, е да даде документално единодушие за доставка на вода за питейно-битови потребности по 0.4 л/сек, което „ Михалково ” АД поставили като позволение на етикета си в прорез със закона.

„ Тази вода не е за бутилиране и за търговски цели. Плюс това разрешителните за бутилиране не ги издаваме ние, а Басейновата дирекция в Пловдив. Факт е, че наши писма са представени за прилагане. Но тези писма не са за бутилиране, а за прилагане вода за комунално-битови потребности. За такова нещо би трябвало да се показа план, координиран с нас, а подобен план в нашите архиви няма. И тъй като няма план, не можем да кажем чия благосъстоятелност е това отклоняване ”, изясни още инж. Николов.

Той описа, че шефът на „ Михалково ” АД Димитър Дългъчев е бил безапелационен пред ВиК-Смолян, че въпросният тръбопровод е благосъстоятелност на сдружението.

„ Но ние документ за такова нещо при нас нямаме. Фактът е, че компанията употребява водата главно, с цел да я бутилира и продава, а освен за питейно битови потребности, за каквото сме се съгласили ”, изясни шефът на ВиК-Смолян.

Измамата с етикета: Няма никакви разрешителни за водовземане

В следствието на „ Труд ”, оповестено на 23 юли, бе потвърдено още, че „ Михалково ” АД от доста години няма нужните разрешителни за водовземането, с помощта на което бутилира изворна вода и преди обявата продаваше в комерсиалната мрежа.

Документите, които „ Труд ” разгласява на страниците си в края на юли, демонстрират че „ Михалково ” АД нарушава нормативните актове още с етикета на бутилките с изворна вода. На тях написа, че водата е добита от „ водоизточник – каптиран извор „ Персенк ” с позволение за водовземане ПТО236/20.06.2013 ”. Но този номер не е на позволение. Това е произлязъл номер на Съгласие от ВиК-Смолян, с което на Димитър Дългъчев, в качеството му на „ изпълнителен шеф ” на „ Михалково ” АД, се разрешава да употребява вода за питейно-битови потребности от водоизточниците „ Персенк 1 ” и „ Персенк 2 ”. Тоест сдружението има право да си набира вода за миене на ръце, за тоалетна, за пиянство от чешмата, само че не и да я употребява за бутилиране. И това е разумно, тъй като ВиК-Смолян няма нищо общо с издаването на разрешителни за водовземане – това е отговорност на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ”.

Веднага след следствието на вестника от Комисията за отбрана на потребителите обясниха пред „ Труд ”, че са подхванали нужните ограничения.

„ На етикетите на бутилираната от „ Михалково ” АД вода сдружението твърди, че водата е добита от водоизточник КЕИ „ Персенк ” с позволение за водовземане, каквото предприятието потвърдено не има. Видно от наредбата на член 68ж, т. 4 от Закона за отбрана на потребителите тази комерсиална процедура на „ Михалково ” АД попада в черния лист на нелоялните заблуждаващи търговски практики и като такава тя е неразрешена за използване според чл.68в от Закон за защита на потребителя. Заповедта на КЗП за възбрана на нелоялната процедура към момента не е влезнала в действие. По закон глобата за нелоялна комерсиална процедура е от 1000 до 30 000 лева при в началото нарушаване и от 3000 лева до 50 000 лева при наново ”, обясниха от ведомството в формален отговор за „ Труд ”. На интернет страницата на КЗП има известие, че на „ Михалково ” АД е публикуван самостоятелен административен акт за нелоялна комерсиална процедура (виж факсимилето в галерията). Датата на известието е 3 септември, като в него е посочено, че Закон за защита на потребителя е нарушен, а сдружението има две седмици да апелира акта.

От Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ” дадоха отговор на запитването ни дали „ Михалково ” АД има настоящи разрешителни за водовземане – отговорът е „ Не ”.

„ Дружеството прави водовземането от „ Персенк 1 ” и „ Персенк 2 ” без да има това право и не има позволение за водовземане, според чл.44, ал.1, от Закона за водите. За установеното нарушаване е формирано административно-наказателно произвеждане срещу ”Михалково ”АД, като е формиран Акт за определяне на административно нарушаване №33/16.04.2018 година и е издадено разпореждане №182/17.07.2018 година, което сега се апелира ”, декларират от Басейновата дирекция. И допълват, че от компанията са подали заявки за разрешителни за водовземане за бутилиране на изворна вода, само че те към момента не са издадени.

„ Разрешителното е на стадий оповестяване от община Девин, която би трябвало да ни уведоми. След като тази процедура мине, в случай че няма възражения от други заинтригувани страни, тогава се издава ”, обясниха от Басейновата дирекция.

По проблема „ Труд ” потърси позиция от Министерството на здравеопазването, защото инспекции са правени и от Районната здравна ревизия в Смолян.

Пред екипа ни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев изясни, че съгласно формалната информация „ Михалково ” АД е спряло бутилирането на изворна вода, до момента в който „ си оправи писмено нещата ”.

„ Това, което желаеха от нас, бе да им дадем опция да си оправят документите и малко да им удължим периода, до момента в който всичко им стане изрядно. Има какво да си оправят с документите – с Басейнова дирекция, с ВиК и основаване на санитарно охранителна зона (СОЗ) ”, сподели Кунчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР