В Бразилия днес се провеждат избори за президент, парламент и

...
В Бразилия днес се провеждат избори за президент, парламент и
Коментари Харесай

148 млн. бразилци избират президент, депутати и губернатори

В Бразилия през днешния ден се организират избори за президент, парламент и губернатори. Право на глас имат 147 306 275 души, демонстрират данните на изборната комисия, предава Бтв.

Гласуването е наложително за хората от 18 до 70 години и по желание за навършилите 16 година, тези над 70 година и за необразованите. Гласуването в изборните секции ще се организира благодарение на електронни устройства, на които гласоподавателите ще вкарват кода на партията и претендента, който поддържа.

Голям залог

Днешният избор би трябвало да дефинира кой ще е новият президент на Бразилия и правоприемник на настоящия държавен глава Мишел Темер. Основните кандидати за президентския пост са Жаир Болсонаро, за който се чака да гласоподават към 32 % от гласоподавателите, и Фернандо Адад (с планиран резултат от 22 % от гласовете).

Консервативният някогашен боен Болсонаро беше намушкан по време на предизборна смяна от психологично болен мъж, само че оцеля.

Освен за президент бразилците гласоподават през днешния ден за губернатор на всеки един от 27-те щата на Бразилия, за членове на долната камара на бразилския парламент и за две трети от местата в 81-членния Сенат.

Втори тур на президентските избори и на изборите за губернатори ще се организира на 28 октомври при положение, че никой от претендентите не събере безусловно болшинство.

Кой кого поддържа

Излежаващият присъда някогашен президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва прикани сънародниците си да се явят през днешния ден пред урните и да гласоподават за Фернандо Адад, претендента за президент на Партията на трудещите се (ПТ).

Лула е най-популярният политик в Бразилия, само че не може да взе участие в днешните избори, защото бе наказан на 12 години затвор за корупция. Адад бе номиниран за претендент на партията преди едвам четири седмици, откакто съдът дефинитивно удостовери възбраната за някогашния държавен глава да взе участие във вота.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР