В Бразилия 61 на сто от жертвите на изнасилвания са

...
В Бразилия 61 на сто от жертвите на изнасилвания са
Коментари Харесай

Бременна на 10 години: в Бразилия искат законни и сигурни аборти


В Бразилия 61 на 100 от жертвите на изнасилвания са на възраст сред нула и 13 години, а причинителите нерядко са от кръга на роднините и познатите. Абортите обаче постоянно са вероятни единствено на доктрина.

Демонстрация за узаконяване на абортите в Рио де Жанейро

Над половин милион души са станали жертва на обезчестяване в Бразилия през последното десетилетие. А единствено предходната година изнасилените дами са били 52 000. Според статистиката 70 % от тях са от така наречен уязвими групи - девойки под 14-годишна възраст или хора, неспособни да взимат решения сами. 61 на 100 от жертвите на изнасилвания през 2021-а година са на възраст сред нула и 13 години.
Редакцията предлага
Статистиката демонстрира, че в Бразилия половото принуждение е ежедневие. В групата на уязвимите лица 80 процента извършителите са от кръга на познатите или фамилната среда на съответните деца и юноши, т.е. родственици, другари и съседи.

Бременна на 10 години

Наскоро два случая провокираха сериозен отзив в страната: на момиче от южния щат Санта Катарина, навършило в това време единадесет години, е отхвърлен аборт в 29-ата седмица, откакто е било изнасилено. Едва след митинги прокуратурата се намесва и задължава университетската болница в столицата на щата Флорианополис да извърши законния аборт. Това не е първият случай на публичен спор в Бразилия по отношение на правото на аборт на бременни деца.

Според бразилското законодателство абортът е разрешен в три случая: след обезчестяване, при тежка мозъчна контузия на бебето и при положение, че животът на майката е в заплаха. Срок за осъществяването на процедурата няма.

" Ужасени от чудовищното принуждение "

Вторият случай, който провокира неспокойствие, е този на 21-годишната актриса Клара Кастаньо, която забременява след обезчестяване и взема решение да даде бебето си за осиновяване. Въпреки лекарската загадка, информацията за случая става обществено притежание и Кастаньо е подложена на жестоки ругатни в обществените мрежи.

След това тя разгласява в профила си в Инстаграм отворено писмо. " Това е най-трудното известие в живота ми. Мислех, че ще се оправя с тази болежка и задължение сама. Това, че персоналният ми живот е станал обществено притежание по този метод, ме ужасява. Но поради заговорите и слуховете за чудовищно принуждение, които ме връхлетяха и ме травмираха, не мога да мълча: Бях изнасилена ", се споделя в обявата.

Колкото по-млади, толкоз по-уязвими

Лусиана Темер, директорка на бразилския Институт за битка със половите похищения по отношение на малолетни " Liberta ", изяснява: " Щом виждаме, че изнасилванията на малолетни са толкоз необятно публикувани,. Много е значимо бразилското общество да осъзнае, че половото принуждение против деца и юноши е по-често срещано, в сравнение с против дами ". Сдружението, учредено през 2016-а година в Сао Пауло, провежда акции и планове против половата употреба на деца и младежи.

" Аз съм майка и подкрепям законните и сигурни аборти ", гласи този протестен девиз

Според Ана Сифали от Института " Алана " - бразилска неправителствена организация за отбрана на правата на децата, двата случая са образец за непрекъснатото нарушение на бразилската конституция. " Сексуалният контакт с малолетни под 14-годишна възраст постоянно е закононарушение, постоянно е обезчестяване, даже да наподобява, че е по взаимно единодушие ", прецизира адвокаткатка. От 2009-а година насам наказването, планувано за това, варира сред осем и 15 години.

Проучване на бразилския ежедневник " Folha de S. Paulo ", основано на данни от бразилската система за публично опазване на здравето, демонстрира, че през 2021-а година на всеки законен аборт се падат единайсет процедури по неотложност..

Важността на анонимността

Друго изследване потвърждава към момента преобладаващите предубеждения против абортите в Бразилия: по данни на новинарския канал G1 40 % от всички дами, които са създали легален аборт сред януари и февруари 2021-а година, са решили да извършат процедурата отвън града, в който живеят.

Затова в навечерието на изборите на втори октомври институтът " Алана ", дружно със 100 други организации, връчи на всички претенденти за президент лист с претенции за възстановяване на отбраната на децата и младежите от полово принуждение.

Англия като модел

За Лусиана Темер от института " Liberta "  образованието и информираността са от решаващо значение. Тя се позавава на образеца на Англия, където половото обучение към този момент от 20 години е включено в учебните стратегии. Това е довело и до доста понижаване на броя на бременностите при младежите и на заболяванията, излъчени по сексуален път.

" Разговорите с децата за сексуалността в учебно заведение не водят до по-ранна полова интензивност, както неправилно се твърди в Бразилия ", споделя тя пред Дъждовни води. " Напротив. В Обединеното кралство девойките стартират половите си връзки по-късно, в сравнение с в Бразилия, а също така са и по-здрави. "

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР