В Борино вече има създаден Инициативен комитет, който се готви

...
В Борино вече има създаден Инициативен комитет, който се готви
Коментари Харесай

В Борино плашат с блокада на пътя заради забраните за дърводобив

В Борино към този момент има основан Инициативен комитет, който се готви да провежда митинги и възможна обсада на пътя Девин-Доспат в неделя. 

Това стана ясно от изказването на представител на общинската администрация по време на съвещанието на Постоянната епизоотична комисия в Смолян, което се организира през днешния ден. На него беше импортирана публична Петиция, с която хората от региона на общината желаят рухване на възбраната за дърводобив, като най-голямото им терзание е за снабдяването на семействата с дърва за огрев.

Окончателното решение на Инициативния комитет за митинги ще стане ясно на следващия ден, откакто се запознаес последните решение на Постоянната епизоотична комисия. На нея се удостовери решението за извоз на към този момент добита  дървесина от краткотрайни хранилища, като това става при строго съблюдаване на нормите за биосигурност. За нея в държавните гори ще дават отговор горските стопанства, а в частните самите притежатели.

Прие се от инфектираните зони, които са към момента три на територията на Смолянското да може хората да прибират и селскостопанска си продукция, като това се квалифицира като неотложна активност.

Като такава обаче не се приема дърводобива , като даже не бе препоръчано за гласоподаване предлагането на доктор Димитър Пампоров, член на комисията, като ръководител на Областната гилдия на ветеринарния съюз за разрешаването му.-->

Аргументите бяха, че за казуса има категорично решение на Централния епизоотичен щаб, с което е неразрешена тази активност и такова решение няма да има никаква правна стойност. Предстои да се разисква казуса с падналата и инфектираната дървесина. 

На съвещанието стана ясно още, че няма нови огнища, а пробите на отсреляни над 60 диви свине са негативни . Оказа се, че най-големите извършители в инфектираните зони в района са туристите, които не се преценяват с рестриктивните мерки. Масово нарушавали и възбраната за достъп до феномена " Чудните мостове ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР