В борбата срещу онкологичните заболявания се прилагат специален клас ваксини,

...
В борбата срещу онкологичните заболявания се прилагат специален клас ваксини,
Коментари Харесай

Знаете ли какво е общото между паяжината и ваксината

В битката против онкологичните болести се ползват специфичен клас ваксини, които задействат имунната ни система да разпознае и унищожи раковите кафези. Но не всеки път този способ работи сполучливо, написа сп. Наука, цитирайки  Daily. Затова се търсят способи за възстановяване на действието на имуноваксините и по-специално на тези, активиращи Т-лимфоцитите – група имунни кафези с противотуморно деяние.

Екип учени от Женева, Фрайбург, Мюнхен и Бейрут разработват нова противоракова ваксина, взаимно с немската компания AMSilk, която създава микрокапсули, построени от нишките на паяжина. В тези микрокапсули се включва имунизацията, представляваща пептидни молекули от раковите кафези. Заредените микрокапсули доставят имунизацията непосредствено в имунните кафези, като по този метод се задейства имунната система да разпознае и отстрани характерно раковите кафези.

Новата технология е значима стъпка към основаването на по-стабилни и лесни за приложимост ваксини, които да са използвани и за лекуването на разнообразни инфекциозни болести.

B- и Т-лимфоцитите са кафези на добития (адаптивен) имунитет, който е ориентиран против съответни болестотворни сътрудници. Основна функционалност на B-лимфоцитите е произвеждането на антитела – група белтъци със защитно деяние. Т-лимфоцитите се задействат при някои инфекциозни заболявания и рак. За да извършват защитната си роля, Т-лимфоцитите би трябвало авансово да се задействат от пептиди – дребни частици от дадена белтъчна молекула. Пептидите, употребявани за имунотерапия, не се ползват независимо, тъй като ще бъдат разградени бързо, още преди да са достигнали до Т-лимфоцитите.

“За ефикасна имунотерапия на ракови болести е належащо да отключим мощен имунен отговор от Т-лимфоцитите “, споделя професор Карол Бъркин (Carole Bourquin) – експерт по противоракова имунотерапия към факултета по медицина и естествени науки в Женева (UNIGE) и началник на изследването. “Сегашните ваксини имат лимитирано деяние върху Т-лимфоцитите. Трябва да разработим ново потомство ваксини, с цел да се оправим с този проблем. “

За изработването на новата противотуморна ваксина, учените употребяват синтетичен биополимер от копринените влакна на паяжината – извънредно лек, само че резистентен материал, който е нетоксичен и биологично съчетаем с човешкия организъм. “Успяхме да създадем в лабораторни условия паяжина, в която са включени пептиди от раковите кафези “, споделя Томас Шайбел (Thomas Scheibel) – академик от университета в Бейрут, международно приет експерт по свойствата на паяжината. “Използваме метода на изсолване, посредством който получените белтъчни комплекси се утаяват и след в допълнение филтриране, могат да се ползват за терапия като ваксина. “

Молекулите на паяжината образуват капсула, която защищава туморните пептиди от разграждане. След инжектирането им в тялото, капсулите доближават лимфните възли, където освобождават пептидните молекули. Т-лимфоцитите се задействат след срещата си с пептидите и се насочват характерно към раковите кафези.

“Проведеното проучване удостовери упованията ни към новата технология “, споделя проф. Бъркин. “Създадохме ефикасна ваксина, отличаваща се с огромна непоклатимост, създава се елементарно и е необятно използвана. “

Новата антиракова ваксина е с висока термоустойчивост – може да издържи няколко часа на 100°C без да се унищожи. На доктрина, имунизацията няма да има потребност от изстудяване или в допълнение разбъркване с адюванти – субстанции, повишаващи успеваемостта на имунизацията. Това свойство ще има огромно преимущество, изключително в разрастващите се страни, където постоянно имунизациите не се съхраняват вярно.

Засега, едно от рестриктивните мерки на метода е размерът на пептидите. Новата технология е използвана за всеки пептид, задоволително дребен да се включи в молекулите на паяжината. Необходими са спомагателни изследвания, с цел да се дефинира, дали е допустимо да се употребяват и по-големи пептиди, изключително тези в състава на общоприетите ваксини против вирусни инфекции.

“Все по-често учените употребяват в работата си познати модели от заобикалящата ни среда. Наричаме го ентусиазъм от природата – което е в основата и на нашето проучване “, споделя Томас Шайбел. Паяжината е извънредно забавна – съвместима е с нашия организъм и е биоразградима. Тънките влакна се отличават със издръжливост и резистентност на рискови условия. Паяжината има и антибактериални свойства, което я прави използвана в хирургията за шевове и затварянето на рани.

Превод Гинка Николова

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР