В болниците в Бургас, Варна и Велико Търново започва тестването

...
В болниците в Бургас, Варна и Велико Търново започва тестването
Коментари Харесай

Нова методика за заплати в болниците

В лечебните заведения в Бургас, Варна и Велико Търново стартира тестването на новата методика за образуване на заплатите. Това сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, който от понеделник стартира срещи с управленията на регионалните и общинските лечебни заведения.

В момента тези лечебни заведения имат запас, тъй че с всяка болница ще проиграем по какъв начин на процедура биха могли да се усилят възнагражденията и какви проблеми биха зародили при структуриране на разноските сред обособените медицински експерти, добави министърът. Методиката няма наложителен темперамент, само че в нея има съществени неща, които бихме желали да забележим - по какъв начин на процедура ще помогнем за образуване на верни съотношения. Ако се одобри, че фелдшерът получава заплата с коефициент 1, за експертите по здравни грижи ще бъде 1.7, а за доктор - 2.2, изясни Ананиев.

Всяка болница има вътрешни правила, въз основата на които ще могат да разпределят спомагателните хонорари за спомагателни резултати. Ако методиката не се съблюдава, няма да има наказания, само че, по думите на министър Ананиев, шефовете на лечебните заведения са осъзнали, че би трябвало да се търси баланс сред заплатите на обособените медицински експерти.

В отговор на въпрос за невъзможността и в този момент някои лечебни заведения да доближат заложените минимуми в Колективния трудов контракт, министър Ананиев сподели, че ще бъде тествано какъв брой и за какво не ги доближават.
Анексът към Националния рамков договор-2018 към този момент е утвърден, тъй че лечебните заведения разполагат с спомагателния бюджет, който ще получат въз основата на увеличените цени на някои клинични пътеки, добави министър Ананиев. Допълнителният запас не е на база повишен размер активност, а е единствено на база увеличени цени на клинични пътеки, акцентира той. Съвсем действително е този спомагателен запас да отиде за нарастване на заплати, означи министър Ананиев.

Източник: БТА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР