В болницата в Патра, където бяха приети много заразени поклонници

...
В болницата в Патра, където бяха приети много заразени поклонници
Коментари Харесай

Гръцка болница прелива от върнали се от Божи гроб

В болничното заведение в Патра, където бяха признати доста инфектирани поклонници след завръщането им от Израел, медицинският личен състав е залят от неочаквания поток от пациенти, наранени от една "почти неконтролируема зараза ", поради неналичието на средства в изтощената гръцка болнична система.

В университетската болница в Патра, в североизточната част на Пелопонес - едно от главните болнични заведения в Гърция, мобилизирани в битката против ковид, бе лекуван първият пациент, умрял от пандемията в страната - 66-годишен пенсионер, който бе пътувал до Светите земи дружно с група поклонници в края на февруари.

"Това беше шокиращо събитие за нас: в болничното заведение в Патра беше първият умрял в Гърция ", изясни за Агенция Франс Прес Хараламбос Гогос, експерт по инфекциозни болести в тази болница.

Около петдесет поклонници от групата също се разболяха, те всички са пътували доста дни в един и същи рейс в Египет и Израел. До момента това е най-голямата групова болест от ковид в Гърция. Повечето от поклонниците са били от региона на Пелопонес.

"Ние бяхме заварени неподготвени, защото епидемията е съвсем неконтролируема ", показа доктор Гогос. "Ние се сблъскваме с проблемите на европейските страни като Испания, Италия, Франция ", споделя той.

Както на всички места, има дефицит на маски, очила и защитни дрехи, акцентира Стелиос Цохацис, заместник-председател на асоциацията на болничните лекари от Ахая - региона, в който се намира Патра.

Резултат: една четвърт от пациентите от отделението по патология на болничното заведение в Патра бяха с позитивен резултат от тест за ковид и са сложени под карантина, заяви той.

Както и на други места, в болничното заведение има недостиг на проби за ковид. Лекарите от Патра трябваше да упорстват, с цел да подложат на тест първия болен, върнал се от Израел, посочи Стелиос Цохацис.

"Тогава формалните указания от държавната здравна система бяха да се тестват /най-вече/ пътувалите до Китай, Иран и Южна Корея при постъпването им в болничното заведение ", уточни той.

Но в Гърция пандемията от ковид удря с цялостна мощ една здравна система, която към този момент е отслабена от десетилетие на рецесия.

През интервала 2010-2018 година сериозните съкращения на разноските за опазване на здравето и бягството в чужбина на хиляди лекари се отразиха тежко на държавния болничен бранш.

В Патра и преди епидемията имаше дефицит на 55 лекари и 175 души медицински личен състав, акцентира Димитрис Зиазиас, ръководител на съвета на лекарите от региона на Ахая.

Месец "април ще бъде още по-труден, само че се надяваме, че скоро ще забележим спад на епидемията ", отбелязва доктор Гогос.

Според Никос Хардалиас, заместник-министър в министерството за отбрана на жителите, "април е изключително сериозен, а обстановката е още неразбираема и нищо не е решено ".

Досега в Гърция има 50 умряли и 1415 случая на инфектирани с ковид при население от 11 милиона души.

За да посрещне пандемията и да попълни пропуските на здравната система, гръцкото държавно управление разгласи през последните дни наемане на работа на 4200 лекари и медицински сестри, от които 2000 към този момент разпределени в лечебните заведения в страната.

Миналата седмица то насочи апел към доброволци и студенти по медицина.

Броят на леглата в интензивните отделения също се е нараснал с 54 % за два месеца до 870, съгласно представителя на държавното управление Стелиос Пецас. И в случай че се наложи, ще бъдат ангажирани частните клиники.

Време беше, счита Стелиос Цохацис, съгласно който здравният личен състав е изправен пред "безпрецедентно " предизвикателство. "Здравната система, такава, каквато беше по-рано, нямаше да може да отговори на /криза/ като тази ", прибавя той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР