В болницата в Патра, където бяха приети много заразени поклонници

В болницата в Патра, където бяха приети много заразени поклонници ...

Гръцка болница прелива от върнали се от Божи гроб.В болницата в Патра, където бяха приети много заразени поклонници след завръщането им от Израел, медицинският персонал е залят от внезапния поток от пациенти, засегнати от една "почти неконтролируема епидемия", заради липсата на средства в изтощената гръцка болнична система.

В университетската болница в Патра, в североизточната част на Пелопонес - едно от основните болнични заведения в Гърция, мобилизирани в борбата срещу коронавируса, бе лекуван първият пациент, починал от пандемията в страната - 66-годишен пенсионер, който бе пътувал до Светите земи заедно с група поклонници в края на февруари.

"Това беше шокиращо събитие за нас: в болницата в Патра беше първият починал в Гърция", обясни за АФП Хараламбос Гогос, специалист по инфекциозни заболявания в тази болница.

Около петдесет поклонници от групата също се разболяха, те всички са пътували много дни в един и същи автобус в Египет и Израел. До момента това е най-голямата групова зараза от коронавируса в Гърция. Повечето от поклонниците са били от района на Пелопонес.

"Ние бяхме заварени неподготвени, тъй като епидемията е почти неконтролируема", сподели д-р Гогос. "Ние се сблъскваме с проблемите на европейските страни като Испания, Италия, Франция", казва той.

Както навсякъде, има недостиг на маски, очила и защитни облекла, подчерта Стелиос Цохацис, заместник-председател на асоциацията на болничните лекари от Ахая - района, в който се намира Патра.

Резултат: една четвърт от пациентите от отделението по патология на болницата в Патра бяха с положителен резултат от тест за коронавирус и са поставени под карантина, съобщи той.

Както и на други места, в болницата има дефицит на тестове за коронавирус. Лекарите от Патра трябваше да настояват, за да подложат на тест първия заболял, върнал се от Израел, уточни Стелиос Цохацис.

"Тогава официалните инструкции от държавната здравна система бяха да се тестват /най-вече/ пътувалите до Китай, Иран и Южна Корея при постъпването им в болницата", посочи той.

Но в Гърция пандемията от коронавируса удря с пълна сила една здравна система, която вече е отслабена от десетилетие на криза.

През периода 2010-2018 г. сериозните съкращения на разходите за здравеопазване и бягството в чужбина на хиляди лекари се отразиха тежко на държавния болничен сектор.

В Патра и преди епидемията имаше недостиг на 55 лекари и 175 души медицински персонал, подчерта Димитрис Зиазиас, председател на съвета на лекарите от района на Ахая.

Месец "април ще бъде още по-труден, но се надяваме, че скоро ще видим спад на епидемията", отбелязва д-р Гогос.

Според Никос Хардалиас, заместник-министър в министерството за защита на гражданите, "април е особено критичен, а ситуацията е още неясна и нищо не е решено".

Досега в Гърция има 50 починали и 1415 случая на заразени с коронавирус при население от 11 милиона души.

За да посрещне пандемията и да попълни пропуските на здравната система, гръцкото правителство обяви през последните дни наемане на работа на 4200 лекари и медицински сестри, от които 2000 вече разпределени в болниците в страната.

Миналата седмица то отправи призив към доброволци и студенти по медицина.

Броят на леглата в интензивните отделения също се е увеличил с 54 процента за два месеца до 870, според говорителя на правителството Стелиос Пецас. И ако се наложи, ще бъдат ангажирани частните клиники.

Време беше, смята Стелиос Цохацис, според когото здравният персонал е изправен пред "безпрецедентно" предизвикателство. "Здравната система, такава, каквато беше по-рано, нямаше да може да отговори на /криза/ като тази", добавя той.

Източник: banker.bg