В болницата "Лозенец" отбелязват 15 години от извършването на първата

...
В болницата "Лозенец" отбелязват 15 години от извършването на първата
Коментари Харесай

В болницата Лозенец отбелязват 15 години от първата чернодробна трансплантация в България

В болничното заведение "Лозенец " означават 15 години от осъществяването на първата чернодробна трансплантация в България, оповестяват от лечебното заведение.

Памела Пекова е първият пациент у нас с вкоренен черен дроб. Трансплантацията беше осъществена, когато тя беше на седем месеца, а неин донор стана татко ѝ - Пенко Пеков.

Памела страда от вродена липса на жлъчни пътища и за нея интервенцията беше животоспасяваща, припомниха от болничното заведение. Трансплантацията е осъществена от проф. доктор Любомир Спасов и екипа на болничното заведение "Лозенец ", с присъединяване на проф. Масимо Малаго.

УМБАЛ „ Св. Екатерина “-София: Още през 2003 година са осъществени първите трансплантации на бял дроб

За да означи годишнината от тази знакова интервенция за историята на медицината в страната ни, екипът на "Лозенец " е решил да запознае Памела с Мартин - първият българин с белодробна трансплантация, осъществена в България. Срещата сред двамата е била на 26 октомври 2019 година

Белодробната трансплантация още веднъж е била осъществена от проф. доктор Любомир Спасов и екипа на лечебното заведение, с присъединяване на доктор Игор Тодораке. До момента екипът на болничното заведение "Лозенец " е направил 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР