В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно

...
В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно
Коментари Харесай

Генералният директор на БНР: Интервюто с Митрофанова е свалено заради несъответствие с журналистическите стандарти

В БНР има независимост на словото и предаването “Политически НЕкоректно ” е едно от най-ярките доказателства за това, декларира генералният шеф Милен Митев, цитиран от медията, във връзка решението на Програмния съвет на БНР да не бъде излъчено изявлението с съветския дипломат Елеонора Митрофанова. 

Разговорът с съветския посланик бе обявен във Facebook страницата на предаването още в четвъртък. Водещият на " Политическо НЕкоректно " по Българското национално радио Петър Волгин разгласи през днешния ден в ефир, че Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на авансово записано изявление с дипломат Елеонора Митрофанова. 

Генералният шеф на БНР Милен Митев изясни, че 15 от членовете на Програмния съвет на медията са дали своят вот изявлението да не бъде излъчено, един от тях се е въздържал, а претекстовете да не прозвучи авансово записания диалог са противоречие с журналистическите стандарти. “Всяка медия работи по правила, част от които са публицистичните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното съблюдаване или нарушение, е Програмният съвет ”, показва Митев.

Нормално е всеки материал, основан с запас на Националното радио, да бъде благосъстоятелност на БНР и то да преценя какво може да се прави с него, уточни Милен Митев по отношение на възбраната изявлението с посланика на Русия да се популяризира по други канали отвън ефира на стратегия " Хоризонт ".

" Всяко решение може да бъде оповестено според. Сблъсъкът на отзиви в нашето общество от дълго време се е изродил в позиционна война, в която всеки отхвърля да чуе мнението на другия. Това обостряне на публичния разговор до нищо положително не води ", счита генералният шеф на БНР.

Когато решението се взема от групов орган, се понижава рискът, сподели още генералният шеф на националното радио. 

“Няма по какъв начин да изразя безапелационна позиция преди да познавам детайлите на това решение и предпоставките за него ”, разяснява ръководителят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Тя добави, че се надява да става дума за запазване на стандарти, само че позволи и че евентуално е зачестила “тази страховита, злокобна диагноза на автоцензура ”, която Асоциацията на европейските публицисти е сложила в свое проучване.

Соня Момчилова сподели още, че не е сюрпризирана от държанието на ръководителя на Парламентарната група от, който остро осъди поканата за изявление към съветския дипломат. “За мен е изненада може би забвението, в което изпадна стилът, по който господин Пеевски управляваше медийната си група. Това е по-неблагоприятно за медийната среда – това да забравим кой е той ”, съобщи ръководителят на Съвет за електронни медии.

По- късно през днешния ден в своя позиция до медиите ръководството на Българското национално радио заяви, че счита за неприемливи и изрично отхвърля опитите за интервенция в публицистичната политика на медията. Случаят с неизлъченото изявление на изключителния и пълномощен дипломат на Руската федерация Елеонора Митрофанова не би трябвало да бъде употребен за политически цели и внушения, показват от БНР. 

Оттам допълват, че решението стратегия " Хоризонт " да не излъчи изявлението с съветския дипломат в предаването " Политически НЕкоректно " на 16 декември е взето в сходство с признатите правила за публицистичната активност в БНР и професионалните стандарти, в сходство с публичния интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии.

Недопустимо е БНР да стане съизвършител в съветската хибридна война, заяви в своя позиция ръководителят на ПГ на Делян Пеевски след като изявлението бе авансово обявено. 
" Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на публичното радио като груба проява на неуважение на националния суверенитет, общоевропейски позиции и полезности, както и тъпчене на националните ползи на България “ показва Пеевски в позицията си. Той добавя, че по Конституция и закон, публичните медии обезпечават посредством програмната си политика отбрана на националните ползи и общочовешките полезности. 

Спирането на изявлението и неизлъчването му в ефир провокира политически реакции.

В своя позиция от „ “ приканиха Програмният съвет на Българското национално радио да отстрани " двойните медийни стандарти и да се опълчи на политическия напън над четвъртата власт. “

Лидерът на Корнелия Нинова коментира пред публицисти, че  намесата на политици в работата на публицистите е посягане върху тяхната независимост. Според нея въпросът е кардинален и е следващото доказателство за посягане върху демократичната независимост на медиите. 

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова разкритикува остро свалянето от ефира на Българското национално радио (БНР) през днешния ден на изявление с посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщи ТАСС, представено от Българска телеграфна агенция.

Посолството на Украйна у нас също изрази позиция по мотив обявеното изявление с Митрофанова. В страницата си във Facebook от посолството в петък  написаха: „ Изразяваме голямо отчаяние и надълбоко оскърбление, че представител на кремълския режим - посланикът на съветската федерация ще гостува в предаването " Политически неточно ", на Българското национално радио. Предоставяне  от страна на национална българска медия на опция за изява и агитация  на публично лице на страна агресор  е жестоко нарушаване на професионалните и  морални стандарти в публицистиката “. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР