В блогове и в социални мрежи можете да откриете всякакви

...
В блогове и в социални мрежи можете да откриете всякакви
Коментари Харесай

Най-страшните митове за коронавируса - от супа от прилепи до Кристиано Роналдо

В блогове и в обществени мрежи можете да откриете всевъзможни изказвания – от това, че източникът на вируса е чорба от прилепи, до спекулации, че страните в Европейски Съюз се борят една с друга за намалели доставки на здравно съоръжение. Много постоянно се цитират учени които настояват, че 80% от популацията на света ще загине по време на епидемията. Други сякаш учени пък настояват, че зараза няма, а интрига, която ще докара до основаването на нов международен стопански ред. Системата трябвало да се рестартира, с цел да тръгне още веднъж. Да тръгне, само че без половината население.

Фалшива вест, която беше излъчена от всички европейски медии, беше информацията, която показа френският здравен министър. Той сякаш твърдял, че приемът на противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен, кортизон и други може да бъде фактор за утежняване на инфекцията, а в случай че човек има температура, да взима парацетамол. Оказа се, че профилът на министъра е бил хакнат от шегаджии, а откакто авторитетни френски медии предават новината - тя се завладя новинарския поток. Това принуди здравните управляващи в Европа, в това число и Европейската организация по медикаментите, да обяснят, че няма връзка сред тези медикаменти и ковид.

Жертва на подправените вести стана и футболната мегазвезда Кристиано Роналдо. Социалните мрежи гръмнаха, че футболистът дава хотелите си за заболели от ковид, а хората по света бяха възхитени. Оказа се, че информацията е безусловно погрешна.

В ареста е 36-годишният Краснодар К., който популяризирал погрешни данни за три доказани проби за коронавирусна зараза на трима пациенти в Силистра. Заради подправената вест хората от крайдунавския град изпаднали в суматоха.

Световната здравна организация предизвести, че сходни клюки "се популяризират по-бързо от вируса” и ги дефинира като “информационна зараза от планетарен мащаб”. Основни онлайн платформи подхващат ограничения за ограничението им.

Социалните мрежи

Фейсбук слага осведомителна страница Covid-19 в горната част на новинарските излъчвания на потребителите и популяризира тествани материали от надеждни източници. Главният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг съобщи, че в сряда компанията пуска информативен център, който ще насочва потребителите към “авторитетна информация " за новия ковид. Новата функционалност ще се появи в горната част на News Feed-a и е част от последните старания на колоса в обществените медии за битка с дезинформацията за вируса.

Twitter Inc. съобщи, че уголемява разпоредбите си за модериране на наличие, с цел да обхване повече форми на дезинформация към новия ковид. Компанията ще изисква от потребителите да отстраняват туитове, които отхвърлят експертни инструкции, предизвикват подправени или неефективни лекувания и предварителни защити или неправилно настояват, че са на специалисти или публични органи. Целта е да се обхване всичко, което усилва вероятността някой да се болести или съобщи вируса.

Какво прави Европейски Съюз против дискриминирането?

Европейският съюз се стреми да дава справедлива и надеждна информация. Затова е основана обща страница за европейските ограничения против рецесията, която скоро ще съдържа и специфична информация за развенчаване на постоянно срещани легенди, свързани с епидемията.

Освен това специалисти и политици от Европейски Съюз и страните членки постоянно организират видео конференции, с цел да разискват опитите за дезинформация и да споделят способи за противопоставяне и запознаване на хората с рисковете. Оказва се напън и върху онлайн платформите за взимане на ограничения против измамите в интернет.

Защо хората преднамерено разгласяват неправилна информация?

Някои хора го вършат, с цел да извлекат полза - да вземем за пример, с цел да продават артикули със съмнителна стойност, или да притеглят гости на страницата си, което би нараснало приходите им от реклами.

Според отчет на специфичния екип на Европейски Съюз против дезинформацията източникът на някои погрешни изказвания са обособени политически сили, в това число крайната ( "алтернативната ") десница в Съединени американски щати, Китай и Русия. В тези случаи задачите са политически - да се подкопае Европейският съюз и да се предизвикат политически промени.

В доста случаи обаче хората, които популяризират дезинформация, просто имат вяра в съответните изказвания и нямат планове да предизвикват вреди.

Толкова ли е рискова дезинформацията за COVID-19?

В миг, в който доста хора са обезпокоени и се сблъскват с тревожни събития, е по-трудно човек да остане спокоен и да възприема сериозно получаваната информация.

В предишното разпространяването на клюки по отношение на ваксини е карало някои родители да се откажат от имунизацията на децата си против рискови заболявания като шарката, което по-късно е предизвикало епидемии.

Дори и в случай че хората не повярват на митовете, тяхното разпространяване може да подкопае доверието в обективно открити истини и в експертното познание. В последна сметка това може да докара до обстановка, в която непринудено оповестен туит на дилетант има същата тежест като изчерпателен разбор на експерт.

Какво мога да направя против разпространяването на дезинформация?

Дезинформацията разчита, че хората ще ѝ повярват и ще я споделят с други. Лесно е човек да се заблуди. Затова бъдете изключително деликатни, когато споделяте вести, предизвикващи мощна реакция, или такива, които наподобяват прекомерно хубави или прекомерно неприятни, с цел да са правилни. Една лесна първа стъпка е да ревизирате в интернет дали има повече от един благонадежден източник, който разгласява същото нещо.

Ако не сте сигурни, има доста наръчници, които изясняват по какъв начин можете да ревизирате обстоятелствата.

Какво мога да направя, в случай че виждам някой да споделя дезинформация?

Можете да сигнализирате на съответната обществена мрежа, където се сблъсквате с погрешното изказване. Много от цифровите компании са поели задължения да се борят със спекулации, свързани с ковид.

Също по този начин можете да говорите с индивида, който популяризира изказванието: евентуално той не го прави преднамерено. Според откривателите най-хубавият метод да измененията мнението на хора, които имат вяра в тайни теории, е да се опитате да ги разберете, да ги подканите да мислят сериозно и да не им се присмивате.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР