В близост до руското селище Даргавс е разположен средновековен некропол,

...
В близост до руското селище Даргавс е разположен средновековен некропол,
Коментари Харесай

Едно от най-мистичните места в Европа - руският „Град на мъртвите”

В непосредственост до съветското населено място Даргавс е ситуиран феодален некропол, който носи злокобното име „ Градът на мъртвите ". Това антично гробище пази тленните остатъци на над 10 000 души, множеството от които заровени с облеклата си и доста други свои движимости.

Много от локалните хора имат вяра, че всеки, който се осмели да влезе там, няма да се върне жив. Въпреки че към историята и смисъла на този обект, намиращ се покрай границата с Грузия, има доста незнайни, историците лека-полека разкриват неговите секрети.

Ясно е, че някъде от 16-ти век тази околност е употребена като гробище, само че учените не са сигурни по кое време тъкмо се заражда тази традиция.



Според една от теориите по време на монголското настъпление в Русия през 13-ти век локалните почнали да построяват тези еднотипни надземни гробници, с цел да пестят пространство.

Друга догадка твърди, че „ Градът на мъртвите " е построен по остаряла индо-иранска традиция от племената сармати, мигрирали в южна Русия и погребвали своите мъртъвци над повърхността в израз на респект към земята.

Днес в местността са напълно непокътнати 99 средновековни крипти, в които са открити над 100 тела, някои от които толкоз непокътнати, че следи от плът още могат да се виждат по тях. „ Градът на мъртвите " се свързва с още една значима част от историята на локалните - серията от чумни епидемии от 17-ти и 18-ти век.



Съществуват доказателства, че заболелите са се заключвали в криптите, „ очаквайки гибелта да пристигна ", пишат от Военновъздушни сили. Някои тела са положени в дървени ковчези, които наподобяват лодки. До единия мъртвец даже е намерено гребло.

Тъй като наоколо до местността няма реки, историците си изясняват този феномен с това, че локалните очевидно са вярвали, че човек би трябвало да прекоси някаква река, с цел да доближи Рая. Докато множеството гости посещават „ Градът на мъртвите ", с цел да видят достоверна средновековна архитектура, съгласно историка Людмила Габоева това не е единствената причина. „ Хората, които идват тук, с цел да се възхитят на хубостта на това място, си отиват в мир и преодоляват безконечния човешки боязън от гибелта ", споделя тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР