В близост до град Александуполис, на час от българо-гръцката граница,

...
В близост до град Александуполис, на час от българо-гръцката граница,
Коментари Харесай

Неочакваната красота на делтата на река Еврос

В непосредственост до град Александуполис, на час от българо-гръцката граница, в морето се влива река Еврос, която ние българите назоваваме Марица. Там тя е изключително пълноводна, тъй като в нея се събират водите от още две огромни реки Арда и Тунджа.

Самата делта крие вълшебни гледки и по тази причина гръцката страна я афишира за народен парк.

Сухата статистика демонстрира, че в продължение на 95 000 хектара в този парк могат да се открият 350 типа растения, 46 типа риби, 7 типа земноводни, 21 типа влечуги и над 40 типа бозайници.



Ние също се качихме на моторна лодка, с цел да забележим по какъв начин река Еврос се влива в Егейско море и това се оказа едно вълнуващо странствуване, каквото не чакахме.



Заредени с дребна доза скептицизъм по нашенски си казахме: е какво толкоз, това си го знаем. Просто реката тук е по-голяма. Въпреки студения вятър полюбопитствахме да разгледаме какво се крие по-навътре зад папратите. Качихме се на една от моторните лодки, с които риболовците обикалят из каналите на голямата делта. В нея по натурален път са се оформили доста островчета и в действителност без лидер прекосяването или разглеждането на това пространство наподобява немислимо.

Вятърът пронизваше кожата ни, само че гледките ни сгряваха и пълнеха сърцата.



Ята от птици размахваха криле над нас. Делтата на Еврос е желана от фламинго, средиземноморска рога, къдроглав пеликан, разнообразни типове орли, лебеди, патици и още доста типове птици, част от които кръстосват сред Европа и Африка.

В това малко парченце живеят повече от 317 типа водолюбиви и блатни птици, които употребяват делтата като спирка на миграционните си пътувания или като място за зимуване.



Неочакваната хубост ни омагьоса, без да желаеме бяхме попаднали в един различен магически свят, който прочиства душата и оказва помощ да осъзнаем величието на природата.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР