В близкото минало Перник беше едно от икономическите сърца на

...
В близкото минало Перник беше едно от икономическите сърца на
Коментари Харесай

Владимиров ще прави от Перник икономическо сърце на България


В близкото минало Перник беше едно от икономическите сърца на нашата страна. Амбицията на екипа на общината е да съживи икономическата активност на територията на общината. Това сподели в изявление за БГНЕС кметът на града Станислав Владимиров, който по-рано през днешния ден се срещна с президента Румен Радев. С него Владимиров е разискал икономическата и стопанска активност на общината и е изискал президентът да има поради и Перник като място за вложения и бизнес.

„ Една от огромните ни компании, чиято активност е ориентирана към експорт на продукция, има планове да се уголемява. Няколко други компании също имат желание да влагат в спомагателни индустриални мощности. Водим диалози и с нови вложители “, разгласи кметът и добави, че се надява с отхлабването на ограниченията стопанската активност да се съживи и хората да имат по-големи благоприятни условия, както и общината.

Той сподели, че в проектите му влиза и развиването на индустриалната зона, към която нееднократно е проявявал интерес и икономическият министър Емил Караниколов.

„ Нашата индустриална зона има големи благоприятни условия. Икономическият министър Караниколов има планове да се влага в допълнение в зоната, с цел да стане по-атрактивна. Ще поставим големи старания и в тази посока, тъй като това е бъдещето на града ни “, добави още той.

От думите на кмета стана ясно, че Перник, поради близостта си със столицата градът е желана дестинация за покупка на жилище за хора, които работят в София.

„ Има необикновен интерес към нас и във връзка с жилищното строителство “, съобщи Владимиров. Попитан по какъв начин са минали през коронакризата, кметът акцентира, че те са влезнали от водната рецесия в нова такава, и макар компликациите, съумяват да се оправят с тестванията.

„ Имаше разтърсвания. По-малко са ни приходите. С над 5 млн. по-малко са приходите ни за този месец май в съпоставяне предходния. Надявам се до края на годината да ги наваксаме “, съобщи той и добави, че сега са лимитирали всички разноски, които могат да доведат общината до по-сложна финансова обстановка.

По отношение на безработицата Владимиров сподели, че поради обстоятелството, че много перничани работят в София, рецесията не е съумяла да окаже съществено въздействие върху повишаването на безработицата в града.

Станислав Владимиров разгласи още, че работят върху подготовката на фестивала „ Сурва “ през 2021 година, защото тази година той беше отсрочен поради COVID-19.

В града продължава да има режим на водата, макар че равнището в бент. Студена все още е 19 млн. кубика. Към момента Перник черпи по 300 л./сек. от язовира и различния източник от София. Режимът сега е от 06 ч. до 22 ч. в целия град, като времето без вода беше удължено поради пандемията. Преди нея безводието е било в часовия диапазон от 15.00 до 22.00 ч. Очаква се ВиК сдружението в града да предложи отпадането на режима.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР