В близко време ще се наложи да се разработят санитарно-хигиенни

...
В близко време ще се наложи да се разработят санитарно-хигиенни
Коментари Харесай

От месарския бранш съобщиха за нещо много страшно, и то не е свинската чума

В близко време ще се наложи да се разработят санитарно-хигиенни правила за вноса на храни от инсекти и други растителни и скотски типове, които са необятно публикувани в страните от Източна Азия.

Това заяви през днешния ден във връзка със Световния ден на прехраната зам.-министърът на земеделието Янко Иванов, написа Монитор.

По думите му, сходни правила ще се вкарват и за всички нови храни, към този момент непознати в нашите кулинарни обичаи, които, по този начин или другояче, под формата на брашна и в различен тип ще стартират на навлизат и на пазара в България.

„ Не бива да си затваряме очите и би трябвало да бъдем готови и да имаме санитарно-хигиенни правила за всеки един артикул, по какъв начин е бил придобит и при какви условия е бил подготвен “, акцентира той.

Иванов разяснява и новия закон за храните, който би трябвало да влезе в Народното събрание до края на годината. „ В него ще има текстове, които могат да облекчат компаниите решили да подаряват храни “, разясни зам.-министърът.

Според него по този начин ще се подтиква хранителното банкиране и ще се оползотворяват храни в период на валидност, които не са били продадени.

На въпрос на „ Монитор “ дали ще бъде отстранено маркирането и на най-малките опаковки артикули, Иванов разясни, че занапред би трябвало препоръчаните текстове ще се съгласуват с финансовото министерство, с цел да не тръгнат да се вършат шмекерии.

„ Важното е да скъсим веригата по пътя на храната, с цел да може тя да се употребява и да се подсигурява качеството и сигурността й за получателите “, добави той.

По време на събитието консултантът доктор Христо Христозов разяснява проблемите с контрола на храните у нас и по-точно неналичието на задоволително бистрота.

„ В Украйна със съдействието на Европейски Съюз е основан уебсайт, където в действително време всеки консуматор може да ревизира дали заведението, което желае да посети или производителят, чийто артикули ще купува са били проверявани от санитарните управляващи и какви са резултатите от инспекциите.

У нас има сходен указател на биопроизводителите и за сортовите семена, само че те са доста дребен сегмент от производителите в България “, разясни специалистът.

На въпрос на „ Монитор “ има ли опция сходен интернет портал да има и в България зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов отговори: „ Ще го има. Ако това е настояването на обществото не е проблем да се направи “.

Относно схемите за изхранване на децата Иванов се похвали и че земеделското ведомство е създало национална тактика за използване на схемата за предложение на плодове, зеленчуци, мляко и детски артикули в детските градини и учебните заведения до 2022-2023 година

„ В схемата за учебен плод и учебно мляко са включени 3400 образователни заведения и повече от 470 хиляди деца. Това е една инвестиция, която в бъдеще може да помогне за намаляването на разноски за опазване на здравето “, сподели още зам.-министърът.

Той регистрира, че за образователната 2018-2019 бюджетът на схемите е над 15 813 000 лева, от които са изплатени близо 11 млн. лева Към сегашния миг новите подадени заявки за утвърждение по схемата учебен плод и учебно мляко са 115, а общият брой на образователните заведения е 2592.

Николай Генов от Движение „ Хранкооп “ счита, че у нас има огромно търсене на чисти храни, приготвени съгласно българските обичаи и най-често от тях се интересуват високообразованите хора.

По думите му, за това децата от най-ранна възраст би трябвало да се възпитават да избират родните храни.

Живка Георгиева от фондация „ Българска месна традиция “ сигнализира за възходящия недостиг на майстори за обработка на месо у нас.

По думите след няколко години в България няма да има кой да транжира месо и да не може то да се предлага в пресен тип на пазара.

Според направени анкети измежду производители сега възрастта на майсторите-транжори на месо у нас е от 57 до 67 години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР