В Близкия изток перспективите за ескалация на стари - бих

...
В Близкия изток перспективите за ескалация на стари - бих
Коментари Харесай

Вашингтон извади тоягата за Иран

В Близкия изток вероятностите за ескалация на остарели - бих желал да имам вяра, че не безконечни - спорове стават все по-ясни. Над Иран, нормалният метежник на " цивилизования свят ", още веднъж се струпват облаци. Може би единствено Русия и Китай предизвикват сходно главоболие на Запад - общо взето, както в добре познатия лаф по едно литературно произведение, приватизирано от " положителните руснаци ": " Защо, когато се случи нещо, вие тримата постоянно сте там? "

Този път източникът на неустойчивост беше една от страните, която от февруари се трансформира в леговище за доста от тези „ положителни руснаци “.

„ Както се договорихме сред мен и президента Байдън, имаме цялостната независимост да създадем всичко, което сметнем за належащо, с цел да спрем опцията Иран да се трансформира в нуклеарна опасност “, сподели израелският министър председател Яир Лапид.

Той добави, че Тел Авив е подготвен за " всяка опасност и всеки сюжет ".

Интересното е, че министър председателят направи сходно изявление във военновъздушната база „ Неватим “ на фона на Ф-35. В същото време ръководителят на „ Мосад “ Дейвид Барнеа отиде във Вашингтон, с цел да договаря за нуклеарно съглашение. Ден по-рано посланикът на Съединени американски щати в Израел Томас Нейдес сподели, че президентът Байдън е заречен да не се намесва в дейностите на Тел Авив против Техеран.

Като цяло в действителност желая да обясня дейностите на Лапид с идните избори за Кнесет, които би трябвало да се проведат след по-малко от два месеца, само че просто не се получава. Говорим за неща, доста по-важни от кариерата на един политик: заложена е ориста на договорката, заровена от Тръмп и обновена от Байдън за иранската нуклеарна стратегия.

Но, както следва от цитираните нагоре изказвания на Лапид, демократичната администрация не може да се похвали с особени триумфи. Самите те не се стесняват да приказват за това намерено. Например във вторник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че Вашингтон се готви за сюжет, при който съглашението не може да бъде възобновено.

" Няма да преговаряме обществено. През последните седмици някои пропуски бяха отстранени, само че други остават. Президентът ще подписа единствено такава договорка, която съгласно него е в полза на националната сигурност на Съединени американски щати. Няма да се впуснем по-нататък в детайлите на договарянията “, добави тя.

Ден по-рано тази позиция беше доказана от координатора на Съвета за национална сигурност по стратегически връзки Джон Кърби, като сподели, че страните не са толкоз покрай сключването на съглашение, колкото им се желае.

С други думи, Вашингтон не бърза. От една страна, американските управляващи намерено показват готовността си за търсене на компромис, въпреки това, поддържат в тонус своите сътрудници по договарянията, съвсем намерено заплашвайки с спор с Израел.

Но сходна изразителност не е нова. Още при започване на август Европейски Съюз предложи сякаш финален вид на съглашението, утвърден от Запада. В Иран си взеха отмора да " помислят " и въпреки всичко изпратиха корекции.

И тук си коства да напомним изказването на непрекъснатия представител на Русия при интернационалните организации във Виена, която служи като платформа за непреки договаряния, Михаил Улянов. Преди месец той съобщи, че " в случай че Иран желае да промени съглашението за обновяване на СВПД и да договаря по този въпрос, Русия ще поддържа решението на Иран ".

Очевидно Вашингтон не е склонен с препоръчаните от Техеран ремонти. Не може да има друго пояснение за сходни войнствени изказвания на Тел Авив, който постоянно е бил срещу договорката.

Освен това Съединени американски щати отидоха малко по-далеч, като избраха доста необикновен метод за реализиране на отстъпки.

В сряда стана известно за решението на Албания да прекъсне дипломатическите връзки с Иран, както разгласи министър председателят Еди Рама. За мнозина сходна стъпка беше непредвидена, в това число и за самия Иран.

Рама упрекна Техеран в хакерска атака, която съгласно него е била ориентирана към „ заличаване на цифровата инфраструктура на държавното управление на Република Албания, парализиране на публичните услуги и кражба на държавни данни и имейл известия “.

В Техеран припомниха, че самите те постоянно стават цели на хакери, и нарекоха решението на Тирана безогледно.

Ситуацията се обясни единствено няколко часа след речта на Рама - позицията му беше подкрепена от Вашингтон и даде обещание да потърси отговорност от иранските управляващи за " дейности, които заплашват съдружник на Съединените щати ".

Каква тъкмо хакерска атака? На 15 юли беше изработен опит за хакване на албанския портал за електронни услуги, когато множеството от услугите, както и уебсайтовете на държавното управление, Народното събрание и други държавни организации, стопираха да работят. В същото време на 23-24 юли в Албания беше планувано да се организира Световната среща на върха на свободен Иран. Това събитие е квалифицирано от групировката " Организацията на муджахидините на иранския народ ", която Техеран счита за терористична.

И иранските управляващи имат аргументи за това. Организацията стои зад десетки терористични офанзиви, залавянето на 13 посолства и даже присъединяване във войната против Ислямската република на страната на Саддам Хюсеин.

Така че историята с разрива на дипломатическите връзки е следващият поздрав от Вашингтон. Администрацията на Байдън наподобява загатва какво заплашва Техеран при по-нататъшното твърдоглавие в договарянията по СВПД. Съединени американски щати безусловно се хвалят с инструментите си: в случай че желаеме, ще наложим наказания, в случай че желаеме, Израел ще ви разгласи война, в случай че желаеме, помнете за тези момчета.

За американските демократи нуклеарната договорка е последният късмет да се реализира някакъв прогрес в Близкия изток преди изборите за Конгрес. Освен това анулацията на част от глобите против Иран ненапълно ще опрости обстановката с енергийните запаси в Европа. Но Техеран си спомня лекотата, с която Тръмп се отдръпна от съглашението през 2018 година, и нямат огромно доверие във Вашингтон.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР