„В Близкия Изток Европа не е стратегически важен играч” -

...
„В Близкия Изток Европа не е стратегически важен играч” -
Коментари Харесай

Slate: Израел и САЩ отредиха на Европа роля на безучастен наблюдател в Близкия Изток

„ В Близкия Изток Европа не е стратегически значим играч” - установи френското онлайн-издание Slate.fr в обявата на Алфонс Лавер „ L'Europe, spectatrice impuissante des tensions au Moyen-Orient”.

Макар с мнението на европейците да се преценяват, те все едно играят „ във втора дивизия”. И по-добре за това е информиран израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който по време на завършилото тази седмица „ европейско турне” се опита да примами на своя страна Лондон, Париж и Берлин.

Основен мотив за различията сред Израел и водачите на европейските страни е иранската нуклеарна договорка, срещу която са Съединени американски щати и Израел, до момента в който Меркел, Макрон и Мей желаят съглашението да се резервира, въпреки и в променена форма.

Визитата обаче не оказа помощ на Нетаняху да разубеди тримата европейски водачи. Въпросът за нуклеарното съглашение с Иран за Израел има първостепенна значимост, защото израелтяните смятат Техеран за „ основна стратегическа заплаха” за съществуването на еврейската страна. Докато Тръмп, в цялостно единодушие с Нетаняху, желае да „ задуши” иранския режим с стопански наказания, европейските компании се оказаха пред не лек избор, защото правенето на бизнес в Иран ще значи неспособност да се работи на американския пазар.

Не желаейки да остане само със Съединени американски щати по иранския въпрос, до момента в който „ останалата част от международната общественост, започвайки от Русия и Китай, желае да резервира Виенското съглашение на всяка цена”, Нетаняху по време на визитата си в Европа не се умори да изяснява: „ Бъдете реалисти, стопанската система в края на краищата ще убие Виенската сделка”. В отговор Меркел, Мей и Макрон го упрекнаха в осъществяване на политиката „ колкото по-зле, толкоз по-добре” и в безнаказаност, а също по този начин обръщаха внимание на нарасналото напрежение в Близкия Изток.

„ Какви обаче лостове за въздействие имат европейските страни, с цел да бъдат чути в обхванатия от безпорядък Близък Изток, където се преценяват единствено с тези, които могат да насадят своята дипломация със мощ, а точно със Съединени американски щати и Русия?” – задава реторичен въпрос създателят на публикацията Алфонс Лавер.

Същото се отнася и за палестино-израелския спор. В Берлин, Париж и Лондон Ненатяху чуваше все едни сериозни бележки: неговото държавно управление води политика за колонизация на западния бряг на Йордан и Източен Йерусалим, като по този метод подкопава вероятността за основаване на палестинска страна.

Европа следи развиването на обстановката, само че „ одобри решение да бъде безсилна”, отказвайки да признае, че нейните двустранни връзки с Израел или Палестинската автономност са способни да повлияят на палестинско-израелския спор, смята създателят на публикацията. „ Ако те се лишат от лостове за напън, те се лишават от всякакво влияние” - обобщава журналистът.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР