В близките седмици от ледения шелф Ларсен С в Антарктика

...
В близките седмици от ледения шелф Ларсен С в Антарктика
Коментари Харесай

Шелф от Антарктида ще се разцепи всеки момент

В околните седмици от ледения шелф " Ларсен С " в Антарктика ще се отдели айсберг с повърхност близо 50 кв. километра, заяви Би Би Си.

Още от 2004 година учени оповестяват, че въпреки шелфът, който е с обща повърхност близо 55 000 кв. километра - т.е. малко под половин България, да е постоянен сега, покачването на международните температури може да докара до разпада му в идващото десетилетие.

Шелфът съставлява дебела плаваща платформа от лед, която се образува, когато глетчер или мразовит лист стигне брега и продължи да пораства върху водната повърхнина.


През 2016 година бяха оповестени първите фотоси, които демонстрираха цепнатината покрай ръба на шелфа - дълга 110 километра, необятна 91 м необятна и дълбока 500 метра. До декември 2016 година тя се удължи с още 21 км, до момента в който не останаха единствено 20 км сред нея и водата.

Според проф. Ейдриън Лъкман от Унивеситета в Суонзи, цепнатината за пръв път е завила ясно към океана, на 13 км от него. Това значи, че в околните седмици и сигурно преди края на годината ще имаме нов айсберг, един от най-големите в историята.

Добрата вест е, че това няма да засегне съществено множеството хора - когато айсбергът тръгне на север, пътуващите в района евентуално ще би трябвало да внимават. Но отцепването на толкоз огромно парче прави целият шелф неустойчив и вероятността той да продължи да се разпада е огромна. " Ларсен С " е четвъртия по мярка шелф, покриващ седмия континент. Ако влезе в океана, ще се разтопи, и съгласно изчисленията, това ще вдигне нивото на международния океан с 10 см - което е доста.

Учените предизвестяват, че в идващите десетилетия евентуално ще има разединение на голям брой части от шелфовете както на Антарктика, по този начин и на Арктика.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР