В близките дни предстои много тежка магнитна буря. За това

...
В близките дни предстои много тежка магнитна буря. За това
Коментари Харесай

Геофизик: Предстои много тежка магнитна буря тези дни

 В околните дни следва доста тежка магнитна стихия. За това предизвести геофизикиът Петя Трифонова.

Тя изясни, че през предходната седмица полето беше неспокойно и магнитната стихия беше умерено мощна. След това се чака още веднъж да има магнитни стихии към 21 май, написа " Монитор ". 

" Прогнозите се вършат най-много три седмици напред и не може да се твърди, че са извънредно точни. В последно време не се следят нито мощни, нито доста чести магнитни стихии. Това се дължи на обстоятелството, че в последно време слънцето не е толкоз интензивно.

Активността му се редува през несъмнено време. Най-известен е интервалът от 11 години, когато слънчевата интензивност се трансформира гладко. Сега сме при започване на 25-и подобен безоблачен цикъл. Всеки един от него стартира с по-слаба интензивност на слънцето, по средата му тя е най-силна, което значи, че към 2025-2026 година ще има най-вече геомагнитни стихии и техният интензитет ще е най-голям. Напоследък, както при предходния цикъл, слънцето е умерено ", изясни Трифонова. 

Как може да се предпазим?

" Магнитното поле се популяризира като талази, те проникват на всички места. Има един метод, фиктивен за блокиране на вълните, и това е така наречен фарадеев кафез. Фарадеевият кафез съставлява клетка от железни проводници, когато се прави такава, се основава токова система, която стопира проникването на талази. Ние не можем да се затворим в кафези, само че при актуалното строителство огромна част от постройките имат железобетонни структури.

Всъщност желязото, което е вградено в арматурите на постройките, играе ролята на подобен фарадеев кафез и когато човек се намира вътре в постройката, той отчасти е предпазен от тази внезапната смяна на параметрите. Тоест седейки вътре, отчасти понижаваме въздействието на бурята. Затова доста лекари предлагат седене в къщи и определяне на по-спокоен режим ", допълни геофизикиът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР