В близките 10 години практиката нямало как да влезе масово

...
В близките 10 години практиката нямало как да влезе масово
Коментари Харесай

Проблем! Няма достатъчно хора за 4-дневна работна седмица

В околните 10 години практиката нямало по какъв начин да влезе всеобщо в България

Масово прекосяване на българските компании и институции към 4-дневна работна седмица е невероятно най-малко в идващите 10 години поради неналичието на задоволително работна ръка. Това е позицията и на бизнеса, и на синдикатите, откакто консултантска компания от Русе разгласи, че е въвела 4-дневна работна седмица с 3 почивни дни и без да се понижават заплатите на чиновниците.

“Има доста малко благоприятни условия за въвеждането на тази процедура. Русенската компания е консултантска, а тези действия могат да се извършат и в извънработно време да се свърши за 4 денонощия ”, изясни пред “24 часа ” ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него един от позитивните резултати е по-добрата готовност.

“Но това е изцяло неприложимо в промишлеността, където на доста места се работи 7 дни в седмицата по 24 часа на 4-сменен график. В общия случай, в случай че се мине на 4 дневна работна седмица, това значи 20% по-ниска продуктивност, надлежно най-малко 20% по-ниски приходи ”, сподели още Велев.

В администрацията, опазването на здравето и правосъдната система пък 4-дневната работна седмица щяла да значи назначението на спомагателни хора, по-големи разноски за заплати и повдигане на налозите.

“Ние имаме дефицит на човешки запаси и все по-често слагаме въпроса за унищожаване на безсмислените ограничавания за ексклузивен труд. За 4-дневна работна седмица приказваме, когато има икономическа рецесия, само че по-добре да не стигаме до такава степен ”, безапелационен бе Велев.

Според синдикатите пък трябвало да се внимава при по-кратка работна седмица да не пострадат заплатите.

“Така както е разказан, казусът от Русе наподобява прелъстителен, тъй като не е за сметка на по-дълъг работен ден и по-ниска заплата. Не чакам това да стане всеобщо в България, най-малко не в околните 10 година, тъй като сега България продължава да се обезлюдява ”, изясни икономическият консултант на КТ “Подкрепа ” Ваня Григорова. Тя акцентира, че в идващите години неналичието на фрагменти ще бъде осезаема в съвсем всички браншове. Даде за образец, че преди време мексиканският милиардер Карлос Слим вкара в една от фирмите си 3-дневна работна седмица. “Но с 11-часов работен ден и в случай че служителят се пенсионира на 75 година Детайлите са ключът, тъй като не можем да кажем, че четиридневна работна седмица е добре, в случай че през това време те изтощават оптимално ”, безапелационна бе Григорова.

Още преди 5 година Международната организация по труда предложи работната седмица да стане четиридневна. Миналата година опит в нова Зеландия сподели, че по този начин 78% от чиновниците стават по-продуктивни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР