В Благоевград ще се проведат нови местни избори за Общински

...
В Благоевград ще се проведат нови местни избори за Общински
Коментари Харесай

Благоевград ще избира нов кмет

В Благоевград ще се проведат нови локални избори за Общински съвет и кмет в идните месеци. Това излиза наяве от решението на Конституционния съд от през днешния ден. С него се отхвърля искането  на 63-ма национални представителя и настояването на тричленен състав на Върховния административен съд да се откри като противоконституционен член 42, ал.1, т.5 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

С отхвърли действително се признава по-ранното решение на Общинската изборна комисия, съгласно което пълномощията на определения за кмет Румен Томов бяха прекъснати, защото той не е съумял в период да  заличи една от компаниите си. За несъмнено време той беше по едно и също време кмет и търговец.

Томов апелира решението на ОИК, само че Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата му, след което той апелира и пред Върховен административен съд. Сегашното обжалване пред Конституционния съд и произнасянето по него е окончателното.

Румен Томов бе определен през есента на 2019 година на балотаж от 57% от гласоподавателите в Благоевград. Той бе самостоятелен претендент, подсилен от Българска социалистическа партия и победи на балотажа претендента на ГЕРБ - тогавашния кмет на града Атанас Камбитов. В обжалванията си Томов твърди, че е подхванал всички нужни стъпки по прекачване на една от компаниите му, която също така не действа от 2008 година, само че времето не било задоволително.

До произвеждането на нови избори функционалността на кмет най-вероятно ще заеме зам.-кметът Ясен Попвасилев, който към този момент бе определен за кмет с решение на Общинския съвет в Благоевград през април тази година, съобщи организация „ Фокус “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР