В библиотеката на Лондонското кралско общество е намерен оригиналът на

...
В библиотеката на Лондонското кралско общество е намерен оригиналът на
Коментари Харесай

Намериха писмото на Галилей, предизвикало съда на инквизицията

В библиотеката на Лондонското кралско общество е открит оригиналът на писмото на Галилео Галилей, в което той излага причините си против геоцентричната доктрина за вселената, оповестява сп. " Nature ".

По думите на откривателя Франко Джудиче от университета в Бергамо, писмото е намерено инцидентно.

" Изумително е, че тези писма не са били скрити - те са били налични в библиотеката на Лондонското кралско общество. Просто никой не ги е забелязвал в продължение на няколко века, като че ли са били невидими или транспарантни. " - разяснява ученият.

В писмото, предопределено за негов непосредствен другар и възпитаник - абат Бенедето Кастели, Галилей оборва теологичните причини за градежа на вселената и написа, че науката и църквата би трябвало да бъдат отделени.

Точно това е писмото, което провокира необятен публичен резонанс и става причина за процеса на инквизицията против Галилей. Доскоро оригиналът му се смяташе за загубен, а самият Галилей е предупреждавал, че част от копията, които са се разпространявали, са недостоверни.

Франко Джудиче и сътрудника му Салваторе Ричардоиз от университета в Каляри означават, че Галилей е нанесъл много ремонти в истинския текст, с които е смекчил тона му.

По думите на Джудиче, той изначално не е търсел спор с католическата черква и се е опитал да направи сериозните си забележки оптимално обтекаеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР