В Берлин започна лидерската среща на управляващата коалиция, от която

...
В Берлин започна лидерската среща на управляващата коалиция, от която
Коментари Харесай

Съдбата на коалиционното правителство на Германия се решава тази нощ



В Берлин стартира лидерската среща на ръководещата коалиция, от която би трябвало да стане ясно дали Ангела Меркел ще продължи да бъде канцлер. Условието Хорст Зеехофер - водача на баварския Християнсоциален съюз и федерален министър на вътрешните работи, да не подаде оставка и да провокира държавна рецесия, е да бъде реализиран компромис по мигрантската политика.

В момента в централата на Християндемократическия съюз в Берлин се организира лидерска среща на Меркел, Зеехофер и водача на социалдемократите Андреа Налес, на която би трябвало да стане ясно дали Зеехофер ще подаде оставка, както заплаши, и по този начин ще провокира държавна рецесия.

Заместник-председателят на ХДС Юлия Кльокнер обаче е с позитивни упования:
" Всички желаеме едно и също. Да намерим прагматично решение по мигрантските въпроси и да запазим единството в Европа. Имаме национални условия, само че и общ европейски интерес. Мисля, че сме по-близо, а не по-далеч от съглашение. Трябва да намерим решение. Оптимистка съм ".

Съдбата на съдружното държавно управление на Германия ще се взема решение тази нощ, като водачите на трите партии в него - Меркел, Зеехофер и  Налес, се чака да се съберат късно довечера - в 23:00 ч. българско време, с цел да се опитат да изгладят разликите си за мигрантската политика.

Зеехофер, който е федерален министър на вътрешните работи и водач на баварския Християнсоциален съюз, е за затваряне на границите за мигранти, които към този момент са регистрирани в други еврочленки и не е удовлетворен от постигнатото от Меркел на срещата на върха на Европейския съюз предходната седмица. Той разгласи, че има намерение да подаде оставка и от двата си поста, само че се съгласи преди този момент да договаря още един път с канцлера.

Водещи фигури в ХДС и в ХСС, като някогашния финансов министър Волфганг Шойбле и баварският министър председател Маркус Зьодер, приканиха за реализиране на компромис. Какви са разновидностите за излаз от съдружния конфликт, чуйте от професор Карл-Рудолф Корте, политолог от университета в Дуисбург:
" Това, което се случва е ирационално.  Изходът от рецесията е оставка на Зеехофер. Само по този начин той ще може да напусне почтено политическата сцена, само че не мога да изключа Зеехофер да повлече със себе си и Меркел, тъй като е в позицията да сложи изискването. Ако желаете да запазим единството  на блока ХДС-ХСС би трябвало и двамата да си тръгнем ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР