В Берлин имат план от 12 точки как да стане

...
В Берлин имат план от 12 точки как да стане
Коментари Харесай

12 идеи от Германия за изоставащите региони

В Берлин имат проект от 12 точки по какъв начин да стане това. А дали той би бил използван и в България, се пита " Дойче веле ". От едната страна са процъфтяващите огромни градове, които притеглят младежта, от другата - измиращите села и западналите райони със застаряващо население, висока безработица и проблеми с превоза, здравното обслужване, интернет, и въобще - с качеството на живота.

Пълноценни условия на живот за всички

Проблемът с разрива сред града и селото, сред бедните и богатите райони в днешна Германия не е толкоз трагичен, колкото е в България, само че напоследък се задълбочава. В тази връзка държавното управление одобри документ, озаглавен: " Нашият проект за Германия ". Намерението е в границите на 10 години изискванията за живот в града и в селото да се изравнят - посредством специфична държавна стратегия.

Планът включва 12 точки, първата от които планува кардинална смяна в системата на дотиране на изоставащите райони. Същността ѝ: към този момент да не се оказва помощ на Източна Германия като цяло, а по-целенасочено на най-нуждаещите се райони в цялата страна, без значение в коя част на републиката се намират.

Децентрализация

Предвижда се също по този начин целеустремено основаване на нови работни места в структурно слабите райони - и най-много в дребните и в междинните градове. Правителството няма по какъв начин да наложи на бизнеса да се втурне към тях. Но се ангажира да разположи в този тип обитаеми места разнообразни държавни и научни институции, както и да подтиква предприятия, образователни заведения и неправителствени организации да се включат в процеса на децентрализация на своите структури.

При това е ясно на какво се разчита - преместването на държавни служители или учени в някой незначителен град незабавно ще увеличи локалната покупателна дарба, а това ще задейства пазарните механизми: ще стартират да се развиват и сферата на услугите, и дребният бизнес, и строителството. Идеята може да се осъществя бързо не на последно място заради огромното количество незаети жилища в някои региони на страната, изключително в източните провинции, въпреки тяхното качество ненавсякъде да е положително.

Значението на интернет и превоза

Германското държавно управление е на мнение, че голяма роля за изравняването на изискванията на живот може и би трябвало да изиграе повсеместното създаване на бърз широколентов интернет и на устойчиви мобилни връзки. Неслучайно това е залегнало като трета точка в държавната стратегия. Без бърз интернет не може да работи дейно нито един актуален бизнес, в това число фермите, още повече, че в недалечно бъдеще следва, да вземем за пример, внедряването на самостоятелни трактори. Според немските ръководещи, телекомуникационните компании могат да бъдат подтиквани да стигнат и до най-отдалечените райони посредством дотации, а би могла да бъде основана и държавна инфраструктурна компания, която да дава на операторите техника за обслужването на селските местности.

На четвърто място е транспортното обслужване, за което в Германия положителните пътища ги има, т.е. в тази ситуация става дума за възстановяване на системата на публичния превоз, в това число железопътния, защото това би било по джоба на необятните пластове от популацията, би отговаряло на действителните им потребности и е екологично. По-конкретно предложенията са за по-добро свързване на централните обитаеми места с техните селски покрайнини, както и на едва обитаемоте райони - посред им.

За селата, детските заведения и безбариерното напредване

На последващо място в програмата попада целенасоченото развиване на селата - посредством субсидии за обезпечаване на живеещите в тях на всичко належащо, в това число здравно обслужване. За държавното управление е значимо да бъде открито приложение на пустеещите здания - с цел да придобият селата по-добър тип, респективно да станат по-привлекателни за живеене.

За да насърчи развиването на изостаналите райони, които по предписание са и доста задлъжнели, държавното управление планува национални ограничения за понижаване на задълженията им. Освен това се разчита на готовността за работа на публични начала по районите - да вземем за пример за тренирането на някой детски футболен тим. С тази цел ще бъде основан фонд, който да подкрепя доброволците в организацията на тяхната активност.

Още ограничения

Берлин счита да оказва помощ и в работата с деца на предучилищните и извънучилищните заведения, да подтиква развиването на безбариерна среда в районите, с цел да облекчи живота на хората с лимитирани благоприятни условия за напредване, да спомага за укрепването на обществените връзки и взаимоотношението сред поколенията, както и отсега нататък да преглежда всички законопроекти от позиция на това дали подхождат на заложените в проекта задания.

Засега всичко това е единствено проект. Но той ясно демонстрира какво схващат в днешна Германия под районна политика и по какъв начин подреждат целите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР