В Берлин бе открита Балканска среща на върха - инициатива

...
В Берлин бе открита Балканска среща на върха - инициатива
Коментари Харесай

Шестима лидери от Западните Балкани подписаха три споразумения в Берлин

В Берлин бе открита Балканска среща на върха - самодейност за консолидиране на страните от Балканския полуостров в Европейски Съюз. Лидерите на шестте страни от Западните Балкани подписаха три съглашения за подвижност. Договорите разрешават пътешестване с персонална карта в района, взаимно признание на академични дипломи и професионални квалификации.

Германия приканва водачите на Западните Балкани да преодолеят вътрешните спорове в полза на стабилността в района и общата цел за присъединение към Европейския съюз.  Конференцията в Берлин има за цел да поддържа упоритостите на Сърбия, Косово, Босна, Черна гора, Северна Македония и Албания да се причислят към блока.

 
Гражданите на Западните Балкани могат да разчитат на Германия и на това, че " Берлинският развой " ще продължи да ги поддържа. Само дружно можем да работим за един по-суверенен Европейски съюз. Само дружно можем да защитим европейските полезности и върховенството на закона. И единствено дружно ще преодолеем големите провокации, пред които са изправени нашият континент и светът.
Олаф Шолц, канцлер на Германия

Общата европейска политика е изключително значима по време на войната в Украйна, акцентира немският канцлер Олаф Шолц.

Очаква се страните да подпишат съглашения за облекчение на районните договорености за пътешестване. Участниците в срещата на високо ниво в Берлин към този момент подписаха съглашения за взаимно признание на дипломи и документи за идентичност, което би трябвало да улесни трансграничното пътешестване.

Друга тематика на срещата ще бъде енергийната рецесия в Европа.

Но сред някои от тях, изключително сред Сърбия и Косово, има дълбоки различия, които би трябвало да бъдат позволени, преди да се стигне до участие в Европейски Съюз.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР