В белослатинското село Комарево ще отбележат Еньовден с пресъздаване на

...
В белослатинското село Комарево ще отбележат Еньовден с пресъздаване на
Коментари Харесай

Пресъздават обичаи за Еньовден във врачанско село

В белослатинското село Комарево ще отбележат Еньовден с пресъздаване на традиции. Инициативата се провежда за първи път, описа Веселка Борисова, библиотекар към локалното читалище.
"Още рано сутринта млади момиче, облечени в бели рокли, а стара жена ще ги заведе при местността в центъра на селото, с цел да берем билки, до момента в който тя споделя с детайлности за растенията. На центъра на селото ще плетем еньовски венец и дребни китки, завързани с червен конец, които ще раздадем на присъстващите. В две менчета ще се налее вода от три кладенеца, в която ще потопим билки и под тях ще минат девойки. Празникът ще завърши с хоро ", уточни Борисова
Еньовден се назовава още Иванден, св. Иван Бильобер или св. Иван Летни, тъй като на същата дата църквата отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител. Преданието гласи, че в нощта против Еньовден небето се отваря и стават чудеса. Според предците ни тогава звездите слизат на земята, дарявайки с лечебна мощ растенията. Затова и билките, набрани в тази толкоз магична нощ, се славят с най-голяма мощност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР