В Белград снощи се проведе 28 поред граждански протест 1

...
В Белград снощи се проведе 28 поред граждански протест 1
Коментари Харесай

„1 от 5 милиона“: В Сърбия е опасно да се мисли различно

В Белград нощес се организира 28 подред цивилен митинг „ 1 от 5 милиона “ против ръководството на президента Александър Вучич. Основното обръщение на митинга: „ В Сърбия е рисково да се мисли друго и свободно, а единственият метод жителите да се борят против това е солидарността “.
Протестът на хиляди жители стартира преди фонтана Теразие, след което те потеглиха на шествие из централните улици на Белград. То приключи пред Ректората на Белградския университет.
Студентът Деян Багарич, който бе пребит предишния уикенд в студентския град в Нови Сад, сподели пред събралите се, че ще има по-малко принуждение, в случай че има повече взаимност.
„ В Сърбия липсва най-вече солидарността. Ако тя съществуваше, насилието ще бъде по-малко. Физическото принуждение е единствено върхът на айсберга, насилието се случва от години, над медиите, институциите, против здравия разсъдък и над нашата интелигенция “, сподели Багарич.
Професорът от Университета в Нови Сад Урош Неделкович съобщи, че е пристигнал да осъди обществено побоите на студентите в университета. Той заяви, че е почнала петиция за да се намерят и арестуват причинителите на нападението. До момента тя е подписана от 517 души.
Актьорът и член на Демократическата партия (ДП) Бранислав Лечич съобщи, че никой не може да спре митингите, почнали в името на битката за независимост, правото на друго мнение и по-добре контролирана система.
Лечич сподели на жителите, че митингите ще бъдат прекъснати едвам откакто бъдат изпълнени техните претенции за свободни медиите и провеждането на почтени и свободни избори.
28-ят митинг " 1 от 5 милиона " приключи пред постройката на Ректората. Там неудовлетворени жители, по покана на уредниците на митинга, почукаха на вратата на институцията, с цел да разсънят алегорично управляващите в Ректората. Те упорстват комисията по нравственос да вземе решение допустимо най-скоро по отношение на докторската степен на финансовия министър Синиша Мали.
Протестите в Сърбия започнаха през месец ноември 2018 година след пребиването на политическия водач Борко Стефанович и опожаряването на дома на един публицист. Опозиционният „ Съюз за Сърбия “, с съществени водачи Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович, приканват в страната да бъдат извършени почтени и свободни избори, само че след съставянето на преходно държавно управление. То би трябвало да провежда вота в границите на 6-9 месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР