В Белгород-Днестровски стотици бесарабски българи блокираха движението на автомобилите пред

...
В Белгород-Днестровски стотици бесарабски българи блокираха движението на автомобилите пред
Коментари Харесай

Българите в Украйна се вдигнаха на бунт с развети трибагреници! Искат оставката на Порошенко заради безчинствата на националистите

В Белгород-Днестровски стотици бесарабски българи блокираха придвижването на колите пред градския съвет. По информация на интернет-портала UAinfo, българите стачкуват срещу безчинството на украинските националисти, които на 18 май нападнаха и заляха със зельонка депутата Василий Кащи, а също и срещу други прояви, които тормозят общността, в това число и оскверняването на българските монументи. Според българите, властта и персонално Петро Порошенко нарушават Конституцията на Украйна, когато употребяват екстремистите за подтискане на националните малцинства. Демонстрантите са издигнали плакати с настояването за оставката на Порошенко за нарушение на публикация 10 на Украинската конституция.



Българите също бяха издигнали плакати с надписите: " Порошенко, узапти си бабаитите ", " Порошенко, не пипай българите ", " Радикалите и тези, които биха Кащи, в пандиза ". На мястото на митинга са пристигнали представители на полицията и властта.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, националният народен представител Антон Киссе, се обърна към Службата за сигурност на Украйна, органите на реда и губернатора на Одеска област с настояването нападението против Кащи да се проверява: " Настояваме за опрощение от по този начин наречените " патриоти ", както те се назовават ".

Към стачкуващите се обърна и самият Кащи. По думите му, след случая с националистите на него му се е наложило да се подлага на интервенция. Към момента депутатът е със мощно нарушено зрение. " Те ни назовават сепаратисти. Защо? За това, че ние не си боядисваме оградите в жълто-синьо? За това, че ние отстояваме нашата позиция? ", възмути се Кащи.

Междувременно съветникът на Кучма, политологът Олег Соскин дефинира дейностите на българите като глупави и предизвести общността, че ще я подведе под отговорност за фракционизъм. " Да вземат Киссе и да го депортират в България, или където там желае, и с това цялата му активност - финансова, политическа, обществена, е завърши ", предложи Соскин, възползвайки се от мълчанието на българските управляващи за позорния случай.

Във връзка с акциите на митинг на българската общественост се чака изостряне на опълчването сред бесарабските българи и украинските националисти.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР