В Белгия започва делото срещу терориста Салах Абдеслам – единственият

...
В Белгия започва делото срещу терориста Салах Абдеслам – единственият
Коментари Харесай

Започва делото срещу терориста Салах Абдеслам

В Белгия стартира делото против терориста Салах Абдеслам – единственият оживял от джихадисткия екип, който извърши кървавия атентат в Париж през ноември 2015 година

Адвокатите на атентатора от Париж се отхвърлиха от него

Атентаторите от Брюксел и Париж - на обществени помощи

Той е подозиран като основен състезател в нападенията от 13 ноември 2015 година, когато джихадисти от Ислямска страна (ИД) лишиха живота на 129 души и раниха 352 при серия терористични офанзиви в Париж – в концертната зала „ Батаклан “, в парижкия ресторант "Камбоджа " и на още четири места във града.

Рано сутринта 28-годишният Салах Абдеслам е напуснал пандиза с ескорт от служители на реда. Очаква се стотици чиновници на службите да охраняват постройката на съда в Брюксел по време на процеса.

Срещу Абдеслам са повдигнати обвинявания за опит за ликвидиране на няколко полицейски чиновници в терористичен акт и владеене на неразрешени оръжия за осъществяването на терористичен атентат.

129 жертви, измежду тях и български жител, и 352 ранени е равносметката от серията невиждани офанзиви, които окървавиха Франция. Това беше най-тежкото терористично нахлуване в историята на Европа след атентатите на гара Аточа в Мадрид през 2004 година.

По време на офанзивите 28-годишният френски жител от марокански генезис е бил оборудван с елек на самоубиец. Но за разлика от брат си, той не задейства устройството, което е открито измежду останките няколко дни след всеобщото ликвидиране.

След четири месеца в бягство най-издирваният в Европа е хванат в брюкселското предградие Моленбек, и разказал на проверяващите, че възнамерявал да се самовзриви пред Стад дьо Франс, само че размислил.



Абдеслам е обвързван и с джихадистите, които направиха бомбените офанзиви на летището в Брюксел и в метрото през март 2016 година, които се случиха единствено четири дни след арестуването му. Той е държан в изолираност и следен непрекъснато в най-големия затвор в Европа - във Фльори-Мерожи, южно от Париж.

През последните месеци изискванията на задържането му бяха леко облекчени, откакто се появиха признаци, че неговото душевно здраве се утежнява. За процеса той ще бъде изместен в затвор с висока степен на сигурност в северна Франция, който е по-близо до Белгия

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР