В беларуската столица Минск в неделя се образува дълга опашка

...
В беларуската столица Минск в неделя се образува дълга опашка
Коментари Харесай

Спрете хлебарката!: Протести смущават беларуския президент Лукашенко преди изборите

В беларуската столица Минск в неделя се образува дълга опашка пред затрупан хранителен пазар, където хората чакаха с часове, с цел да дадат подписите си за опозиционни претенденти, състезаващи се на президентските избори през август.

Някои бяха донесли чехли - знак на протестното придвижване против президента Александър Лукашенко, сравнявайки го с хлебарка, която желаят да смачкат. " Стоп, таракан " (хлебарка) е лозунгът на акцията на известния блогър Сергей Тихановски в интерес на кандидатурата на неговата брачна половинка Светлана. Домашните чехли или пантофи (тапочки), като оръжие срещу хлебарки, стана знак на митинга, който доби. известност в интернет като " тапочная гражданска война ".

Подобни опашки за подписи стават все по-обичайни в Беларус, а Лукашенко - някогашен шеф на групово стопанство по руско време, който не търпи съвсем никаква съпротива, откогато пристигна на власт през 1994 година, се сблъсква с най-голямото си политическо предизвикателство от години.

Полицията арестува двама от неговите противници през последните дни, само че повтарянето на предходни твърди дейности за угнетяване на несъгласието може да навреди на напъните му за възстановяване на връзките със Запада във време, когато той отдалечава страната от нейния обичаен настойник Русия.

Русия и Беларус - някогашна руска република с 9,5-милионно население, стратегически ситуирана сред Русия и членуващата в Европейския съюз Полша, имат дълготраен съюзен контракт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР