В Беларус няма да бъдат произведени повторни избори за държавен

...
В Беларус няма да бъдат произведени повторни избори за държавен
Коментари Харесай

Няма да има повторни избори, зарече се Лукашенко. Западът не го признава

В Беларус няма да бъдат създадени повторни избори за държавен глава. Това съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко след дни на многохилядни митинги в Минск против ръководството му. Протестиращите твърдят, че преизбирането преди една седмица на дългогодишния президент Александър Лукашенко е било съпроводеното с изборни измами. По данни на Централната изборна комисия той завоюва с 80.2% по отношение на 9.9% за кандидатката от опозицията, Светлана Тихановская. Тя обаче отказа да одобри резултатите и подкрепи твърденията на протестиращите, че гласуването е било манипулирано и евентуално ще желае наново броене на бюлетините в част от изборните секции.

" Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под напън. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко. Говорите за несправедливи избори и желаете да проведете обективни? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има ", цитира думите на Лукашенко формалната организация БелТА. 

" Преразпределянето на властовите компетенции в Беларус би трябвало да се прави посредством парламентарен развой, а не под натиска на уличните митинги, съобщи Лукашенко. Той напомни, че сега се създават съответни промени в главния закон, и увери, че е подготвен " да показа своите компетенции ".

По-рано през днешния ден някогашният претендент на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска  изрази подготвеност да работи като народен водач, с цел да може страната да се успокои и да влезе в естествен темп. Във видеообръщение от Литва, поместено в youtube тя настоя за освобождение на всички " политически пандизчии " в републиката, както и за " приготовление в най-кратък период на законодателна база и условия за образуване на нови президентски избори - действителни, почтени и транспарантни, които ще бъдат безусловно признати от интернационалната общественост ". 

В Беларус през днешния ден има демонстрации пред редица фабрики и пред постройката на държавната телевизия. Призивът бе насочен от опозицията, която разгласи обща стачка в символ на митинг против оспорваното преизбиране на Лукашенко за президент, съобщи Франс прес. Протестиращи с бяло-червените флагове на опозицията имаше и пред завода МЗКТ в Минск, където дойде Лукашенко. Хиляди чиновници в локалния тракторен цех МТЗ също стопираха работа, оповестиха за Агенция Франс Прес служащи от предприятието. Новинарският уебсайт tut.by популяризира фрагменти, показващи по какъв начин към мястото се насочват тълпи от служащи в други фабрики, с цел да се причислят към митинга.  

Междувременно , немският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц  определи беларуския президент Александър Лукашенко като деспот, който като държавен глава към този момент не разполага с легитимност и предизвести Москва да не се намесва, с цел да го задържи на власт.

" Той е ужасяващ деспот и по тази причина са нужни ясни заявления и явен език. Твърдо съм уверен, че този президент (Александър Лукашенко) към този момент не разполага с легитимност, другояче нямаше да работи с сходна свирепост. Той няма поддръжката на болшинството от жителите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си ", съобщи Шолц в изявление за в. " Билд ".

" Не одобряваме това, което се случва там. Смятам, че оня, който постъпва по този начин с народа си, е изгубил правото за законно ръководство на страната ", добави Шолц, който е претендент на немските социалдемократи за правоприемник на канцлера Ангела Меркел. Запитан какво може да се направи, с цел да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори: " Военната интервенция в други страни е изцяло неприемлива и нарушава всички правила, които са открити от интернационалното право ". 

След думите му последва и още една реакция - на  германския президент Франк-Валтер Щайнмайер  призова беларуската войска да не прибягва до принуждение. Той добави, че се възхищава от смелостта на протестиращите и призова беларуския президент Александър Лукашенко да потърси разговор с тях. " Беларуските жители заслужават взаимност и поддръжка ", сподели още той. 

Англия счита, че преизбирането на беларуския президент Александър Лукашенко по-рано този месец е станало посредством изборна машинация. " Лондон ще работи с интернационалните сътрудници, с цел да глоби виновните за това. Светът гледа с смут насилието, употребявано от беларуските управляващи, с цел да смажат мирните митинги, последвали тези фалшифицирани президентски избори. Обединеното кралство не приема резултатите ", сподели външният министър Доминик Рааб, представен от Ройтерс. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР