В Беларус днес започва предсрочно гласуване на президентските избори в

...
В Беларус днес започва предсрочно гласуване на президентските избори в
Коментари Харесай

Беларус гласува за нов президент. Лукашенко в битка с четирима опоненти

В Беларус през днешния ден стартира предварително гласоподаване на президентските избори в общо 5767 секции, в това число 44 отвън страната, съобщи ТАСС.
Освен настоящия президент Александър Лукашенко за висшия пост претендират още четирима претенденти, регистрирани за изборите; изборната комисия отхвърли регистрация на други двама.

Основният избор е плануван за 9 август. Беларуската съпротива вижда в предварителното гласоподаване опция за фалшификации, показва организацията.

Днес се чака и годишното послание на Лукашенко към беларуския народ и Народното събрание, в което президентът ще очертае проектите си за развиване на страната през идващите пет години.

В предизборната му стратегия се споделя, че той счита за належащо до пет години в страната да се организира референдум за промени в конституцията. Чрез общонародното допитване беларусите " ще дефинират своите права, отговорности, свободи и задължения, също и пълномощията на органите на държавната власт ", декларира държавният водач в документа, оповестен през днешния ден във в. " Звязда ". Лукашенко акцентира, че счита за значимо Беларус да резервира своята самостоятелност и суверенитет, да отхвърли зависимостта си в петролногазовата, финансовата и други сфери, само че без да ползва " шокова терапия ". " Миролюбивата ни дипломация бе и си остава залог на сигурността за беларусите ", се споделя в програмата му. 

Кандидат-президентът Светлана Тихановска, подкрепена от няколко опозиционни сили, планува в предизборната си стратегия, оповестена в същия вестник, Беларус да развива партньорски връзки с всички страни, като се управлява от националните си ползи. 

" Трябва да създадем партньорство на равни начала, а не взаимозависимост поради зарибяване с газ или заеми ", отбелязва тя. След изборната си победа опозиционерката дава обещание да вземе ограничения " за опазване на стабилността в страната и основаване на условия за почтени избори " - нови президентски избори след половин година. А паралелно с изборите да организира референдум за връщане към конституцията от 1994 година с оглед ограничение на президентските компетенции и мандати. 

За президентския пост аплайват още Андрей Дмитриев - съпредседател на публичното придвижване " Говори истината ", някогашният народен представител от Народното събрание Анна Конопацка и Сергей Черечен, водач на социалдемократическата партия " Грамада ". Отказана бе регистрация на още двама кандидати - задържания някогашен банкер Виктор Бабарико и Валерий Цепкало, някогашен началник на беларуския Парк за високи технологии. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР