В БДЖ текат едновременно два процеса - по ремонтиране на

...
В БДЖ текат едновременно два процеса - по ремонтиране на
Коментари Харесай

БДЖ пусна мега поръчката си за покупка на нови мотриси за 675 млн. лв.

В БДЖ текат по едно и също време два процеса - по поправяне на остарели активи и по подмяната им с нови. Общата сметка приближава 1 милиарда лева А компанията е на загуба и средствата ще са от държавни дотации, т.е. пари от налози.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Зелена светлина за новите влакове на БДЖ

Четири компании са били запитани за индикативни цени за нови мотриси за 450 млн. лева
13 авг 2018
БДЖ разгласи поръчка за застраховка на преносимия си състав

Прогнозната й стойност е 18.7 млн. лева и е за пет години
15 юли 2018
Правителството отпусна 104 млн. лева на БДЖ

Сумата, с която държавният транспортьор ще заплати просрочените си задължения, би трябвало да бъде върната на страната до края на 2020 година
4 юли 2018
Заложна къща " БДЖ "

Владимир Владимиров пое железниците преди девет години и към момента твърди, че ще ги оправи
29 юни 2018
Ивайло Московски: С тези локомотиви и вагони не може да предоставим качествена услуга

Министърът на превоза пред " Капитал "
29 юни 2018
БДЖ в търсене на смисъл

Държавата най-вероятно ще избави фалиращото БДЖ като покрие отговорностите му от 103 млн. лева Компанията обаче би трябвало да покаже предпочитание да се модернизира
29 юни 2018
Кредитори запорираха сметки на " БДЖ - Пътнически транспорти "

Транспортният министър Ивайло Московски е изискал активиране на държавната помощ
31 май 2018
Нова съмнителна поръчка за ремонт на локомотиви на БДЖ за 58 млн. лева

Според компания от бранша цената на поръчката е голословно висока, а задачата е да се насочат средства към избран претендент
31 май 2018 " БДЖ - Пътнически транспорти " разгласи мега поръчката си за нови мотрисни влакове. Изненадващо тя е на стойност 675 млн. лева, а не както беше оповестено авансово - 450 млн. лева Разликата от 225 млн. лева ще отиде за поддръжка на въпросните мотриси за период от 15 години.

Компанията към този момент разгласи, че са й нужни 85 нови влака, които да бъдат купени на два стадия. Първите 42 броя - до 2023 година, а втората порция от 43 - до 2028 година, което ще възобнови наличния преносим състав на 85%.

За първата партида 42 мотриси беше изчислено, че са нужни 450 млн. лева Те би трябвало да дойдат от финансовия трансфер от страната в размер на 35 млн. лева в продължение на 10 години плюс още 100 млн. лева, които към този момент бяха отпуснати.

Цената за поддръжката на мотрисите от 225 млн. лева не беше обявявана досега, като не е ясно нито от кое място ще дойдат въпросните средства, нито за какво срокът е 15 години в случай, че съгласно специалисти сериозните поправки на сходен вид преносим състав стартират след този интервал и БДЖ ще би трябвало да заплати още веднъж.

Сега - безценен ремонт на старите влакове

Още една неизясненост от кое място ще дойдат парите идва от това, че БДЖ редом с процеса на цялостно възобновяване на преносимия състав е оповестило и големи поръчки за поправки за съвсем 240 млн. лева За ремонт на 30 локомотива (серия 44 000 и 45 000) на " БДЖ – Пътнически транспорти " за интервал от три години през април беше разгласен търг за 58 млн. лева без Данък добавена стойност. В ход е и най-големият търг за ремонт и поддръжка на 22 дизелови мотриси и 24 електрически мотриси Siemens за 5-годишен интервал. Той е за 137 млн. лева без Данък добавена стойност. Последната едра поръчка на компанията е за вагони. Тя е за 51.7 млн. лева без Данък добавена стойност за ремонт (среден и капитален) на 227 пътнически вагона за период от 3 години.

Така в БДЖ текат по едно и също време два процеса - по всеобщо поправяне на активи и по замяна на въпросните активи с нови. Общата сметка приближава 1 милиарда лева При състояние, че компанията е на загуба и средствата са от държавни дотации, т.е. пари от налози.

Какво се поръчва

Поръчката за нови мотриси е за 22 броя с по 230 места с нараснал комфорт, 8 броя с 230 места със общоприет комфорт и 12 броя с по 150 места със общоприет комфорт.

БДЖ се е допитала до четири компании за изчисляването на парите, нужни за пазаруване на новите мотрисни влакове. Това са PESA Bydgoszcz, Stadler Rail Management, Skoda Transportationa и Siemens. За въпросните 42 електрически мотриси, PESA е показала индикативна цена от 390 млн. лева, Stadler - 563 млн. лева, Skoda - 564 млн. лева, и Siemens - 630 млн. лева Осреднената цена излиза 537 млн. лева, като Ernst&Young понижават сумата с 15% с обяснението, че в случай че производителите произведат еднотипни мотриси това ще понижи цената с толкоз. Във въпросната сума се вписва обаче единствено офертата на полската PESA.

Какво е претърпяло смяна

По информация на OffNews поръчката на новите мотриси е претърпяла и друга смяна: предходните планове са били 6 от мотрисите да поддържат оптималната скорост от 200 км/ч и да бъдат не с 230, а с 350 места, което ги прави по-рентабилни за транспорти на дълги дистанции, като София - Бургас и София - Варна.

Друго редактирано изискване съгласно онлайн изданието е срокът на гаранционната поддръжка - от 30 на 15 години, като е понижено и условието за оборот на изпълнителя ѝ от 1.6 милиарда лв. на 1 милиарда лева за последните 3 години. Изисквания към участниците
Участникът следва да има най-малък оборот от най-малко 1 милиарда лева общо от предходните 3 финансови години, като най-малко 450 млн. лева от него би трябвало да е осъществен в областта на разработване и доставка на железопътни мотрисни влакове. Участникът следва да е извършил през последните 3 години доставки с предмет и размер еднакъв или подобен с предмета на поръчката. Т.е. най-малко 3 броя доставки на общо най-малко 50 броя мотрисни влака, от които най-малко 25 са с най-малък потенциал от 230 седящи места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР