В базата за поддръжка на самолети ще може да се

...
В базата за поддръжка на самолети ще може да се
Коментари Харесай

Wizz Air ще поддържа самолетите си в нов хангар на летището в София

В базата за поддръжка на самолети ще може да се обслужват по три самолета вид A320 по едно и също време

© Надежда Чипева Още по тематиката
600 млн. евро вложения се желаят от концесионера на " Летище София "

Победителят би трябвало да построи и нов трети терминал и да заплаща годишно такса от най-малко 15 млн. лева
29 юни 2018
Пловдив в очакване на китайското кацане

Договорът за концесията на летище Пловдив с китайската HNA Airport Group ще се подпише при започване на юни
11 май 2018
Lufthansa Technik разшири базата си за ремонт на самолети за 40 млн. евро

Германската компания е избрала София за център на обслужващи действия на цялата група, като в звеното към този момент работят 550 чиновници
26 окт 2017 Нискотарифната самолетна компания Wizz Air и нейните сътрудници откриха хангар за поддръжка на самолетите й на летище София. Инвестицията е на българската компания Rose Air, която е притежател въз основата. Третият сътрудник е " Глоубъл мейнтенънс " - българска компания, която ще прави самата поддръжка на самолетите на лоу - кост компанията.

Хангарът се намира до военната база " Враждебна ", против ремонтните хангари на Lufthansa Technik. Бизнесът с поддръжките на самолети става все по-атрактивен, поради увеличението на флотилиите на нискотарифните самолетни компании, прекосяването на източноевропейските самолетни компании към западни самолети и незадоволителното предложение на бази за поддръжка.

Новият хангар
Земята е закупена от " Роуз еър " през 2016 година От компанията обаче отхвърлиха да разясняват размерът на инвестицията за покупка и създаване въз основата. Площта е 5000 кв. метра, като там ще могат да се обслужват по 3 самолета вид A320 по едно и също време, сподели шефът й Иван Дочев. Базата е за линейно обслужване на самолети, което при липса на такава база се вършат през нощта на перона на летището. Проверките ще са до вид C, като упоритостта на компанията е в даден миг да могат да се правят и по-сложни базови поправки вид D. В завод в базата ще може да се прави и пребоядисване на самолети. Базата ще обезпечи 100 работни места, част от тях ще са чиновници на " Глоубъл мейнтенънс ", спечелила търга на Wizz Air за поддръжка в София. Компанията работи и с други непознати превозвачи на летище София.

Wizz Air е първата самолетна компания, която ще се възползва от новата база за поправки, като на следващия ден ще влезе и първият й аероплан за поддръжка в софийската база. Това ще е четвъртата такава за компанията, като инспекции на въздухоплавателни средства се правят в Унгария и на две места в Полша. Към момента самолетната компания има 7 самолета основани в София и един във Варна. Наскоро превозвачът разгласи доставката на стотния й аероплан, като те се въртят при обслужването на маршрутите и по този начин всички в даден миг ще имат опцията да преминат през хангара на летище София.

Нишата на поддръжките
Българската компания " Роуз еър " е учредена през 2008 година и се занимава главно с карго транспорти по въздух. Един от притежателите й е Филип Мустаков, някогашен шеф на чартърната " Българиан еър чартър " и някогашен изпълнителен шеф на тогавашната държавна самолетна компания " Балкан ".

" Роуз еър " обаче взема решение да насочи напъните си повече към бизнеса с поддръжка на самолетите, който се чака да става все по-атрактивен поради разрастването на флотилиите на огромните самолетни компании и поради дефицита на сходни бази.

Според анализите на International Air Transport Association (IATA) броят на самолетите в международен мащаб ще се усилва с 3.4% на година поради възходящото търсене на авиационни услуги и обновяването на самолетите. Пазарът на ремонтите и поддръжката пък ще пораства с 4.1% на година, като прогнозата е, че към 2025 година той ще възлиза на 96 милиарда $, а към 2015 година се пресмята на 64.3 милиарда $.

И нейното разгръщане

По думите на Иван Дочев " летище София става стратегическа локация " в това отношение. През предходната година Lufthansa Technik приключи разширението въз основата си за ремонт на самолети на летище София, като досега в нея са вложени към 100 млн. евро за 10 години. Броят на линиите за ремонт там станаха 8 след разширението, а базата - най-голямата база на компанията в Европа.

Намерения за разкриване на база за ремонт на пътнически самолети има и на летище Пловдив. Там бъдещият концесионер - консорциум отпред с китайския конгломерат HNA Group възнамерява построяването на два хангара за ремонт и поддръжка, като оператор въз основата най-вероятно ще бъде израелската компания Israel Aerospace Industries, поддържаща както военни самолети на израелската войска, по този начин и цивилен - като тези на El Al.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР