В Барселона е подредена любопитна изложба (5 юли - 14

В Барселона е подредена любопитна изложба (5 юли - 14 ...

Изложба в Барселона представя музата на Дали.


В Барселона е подредена любопитна изложба (5 юли - 14 октомври), посветена на съпругата, муза, модел и мениджър на известния сюрреалист Салвадор Дали. Сред близо 200 експоната - картини и рисунки на Салвадор Дали, са изложени и работи на Макс Ернст и фотографии на Ман Рей, Сесил Бийтън, а също някои от забележителните тоалети на Гала. Голяма част от тях идват от водещи музеи в света, включително центъра "Помпиду" в Париж, "Рейна София" в Мадрид и музея "Тисен-Борнемис", съобщава ArtPrice.
С най-важната жена в живота си Дали се запознава, когато тя все още е съпруга на Пол Елюар. Тази фатална жена завърта главите на трима гении - Дали, Пол Елюар и Макс Ернст. Образована, еманципирана, като съпруга на Елюар тя влиза в света на изкуството в Париж. Елюар е първият, който я нарича Гала, както предпочитала да нарича Елена Дяконова майка й, Гала с ударение на последната сричка. Макар Дали да е по-млад от нея с десет години, той не иска да я дели с никого. Гала му носи късмет, след като се запознава с нея, кариерата му полита към небето. Тя успява да заинтригува светското общество с работата на младия каталунец и му спечелва първите почитатели, посещава галерии и колекционери и убеждава парижките бохеми в гения на своя любовник. Гала подкрепя екстравагантния имидж на мъжа си, който става неразделна част от неговото изкуство. Всъщност тя е мениджър на Дали от много години и е много успешна. Но преди всичко тя остава негова муза.
За художника Гала не само е вдъхновение, не само модел, но и негов медиум, материална глина, от която извайва мечтите си. Двамата постепенно се превръщат в художник. Дали е първият, който подписва работата си с "Гала - Салвадор Дали" (1930), определяйки жена си за съавтор.
След щастлив и дълъг живот, пътувайки между домовете си в Париж и Ню Йорк, в края на дните си те избират да живеят отделно един от друг. Дали купува за музата си замък в Пубол. Няколко години Гала живее в собствената си стая, опитвайки се да открие друг бъдещ гений, както някога е направила с Елюар и Дали. Все пак накрая се връща при Дали. Напуска този свят през 1982 г. (Салвадор я надживява със седем години).

 

Източник: duma.bg