В Банско ще се проведе кръг от Световната купа по

...
В Банско ще се проведе кръг от Световната купа по
Коментари Харесай

Георги Икономов: Надявам се Алберт Попов да стъпи на почетната стълбичка в Банско

В Банско ще се организира кръг от Световната купа по ски в продължение на три дни – от 22 до 24 февруари т.г. Мъжете ще карат алпийска композиция, великански слалом и супер великански слалом. Това ще бъде шестата Световна купа по ски на Бъндеришка поляна и общо 8-ата след двете следващи по сноуборд през 2017-а и 2018-а. На писта „ Марк Жирардели “ ще се проведат бързите дисциплини – супер великански и великански слалом, а на „ Алберто Томба “ ще е слаломът, който е част от алпийската композиция. За детайлности по организацията и подготовката на събитието потърсихме кмета на Банско Георги Икономов.
Г-н Икономов, по какъв начин върви подготовката за Световната купа по ски, усложнения имате ли?
Не, никакви усложнения нямаме. Всичко е наред. Времето е отлично. Сняг има доста. Дано не завали сняг в последната минута. Тогава се постанова разчистване на цялата писта, което е голям труд. Да се надяваме, че времето ще е с нас.
Общината с какви задължения е - повече логистика евентуално, а средства дали се изискват?
Всичко се изисква. В последна сметка събитието е на територията на общината. Рекламата е за Банско. Състезанието е от най-високият сан, който може да съществува в ски спорта. Освен това е най-високият сан в цялата страна за тази година. Даваме средства, несъмнено. С 360 000 лв. от бюджета подкрепяме организацията на Световната купа. Отделно наши екипи са в организацията във връзка с паркирането, обезпечаването на публичния ред, обезпечаване на достъп за техниката и ТИР-овете, които би трябвало да изкачат оборудването. Ние сме съорганизатори, отговорностите са разграничени.
Придвижването до ски зоната по какъв начин е замислено?
Както на всяка международна купа, ние забраняваме достъпа на коли. Придвижването ще става единствено посредством лифта и шатъли. Те са задоволително на брой, ще потеглят през пет минути и няма да се затрудни напредването. Целта е да не се образуват тапи, по тази причина достъпът на всички частни коли е неразрешено по време на надпреварата.
Колко хора очаквате - скиори, фенове?
Състезателите и техните екипи не са доста - не повече от 600 индивида. Но аз се надявам най-малко 10-15 000 души да дойдат да гледат конкуренциите, тъй като за първи път от доста години имаме извънредно добър играч в ски спорта след Петър Попангелов - Алберт Попов, който сподели прелестни резултати в Кицбюел. Надяваме се в Банско, на родна земя, подсилен от хиляди българи, да стъпи на почетната стълбичка. Каня колкото се може повече фенове, тъй като в действителност това ще е празник за всеки, който обича планината и спорта. Още повече, че имаме превъзходен играч, който има всички шансове за огромен триумф. Ако вземе човек образец от огромните европейски курорти, където се организират тези надпревари – Кицбюел, Шладминг, Давос, Обергеен, където постоянно има по 50-60 хиляди фенове. Ние не можем да мечтаем за толкоз, известно е заради какви аргументи. Но за какво да не дойдат към 15 хиляди индивида, които да се насладят на в действителност позитивна страст.
Очаквате ли огромен медиен интерес към събитието?
Да, за пръв път има голям интерес, в това число от доста екипи, които ще предават онлайн - италиански, немски, гръцки и други За повече детайлности може би би трябвало да попитате пресцентъра на събитието. Както споделих, ние сме си разделили отговорностите и ние не отговаряме за медиите. Но по моя информация ще бъдат над 30 задгранични национални малките екрани. Между другото, през вчерашния ден при мен бяха представителите на комисията по околната среда и водите към Народното събрание. Проведоха изнесено съвещание на комисията в Банско и следобяд организирахме диалог с тях. Използвах случая да им показва опциите и капацитета за развиване на ски зоната. Представих им числа, които съгласно мен са стряскащи. Миналата година инсталирах една камера на входа на парк " Пирин ". Започнахме да броим колите и се оказа, че цифрата е голяма. Над 1600 автомобила влизат всеки ден през януари месец. За целия месец това са 50 000 автомобила. В другите месеци е друго, само че броят на колите е отблъскващ. И им споделям: " Вие сте експерти, сметнете какъв брой изгорели газове, какъв брой тона нездравословни излъчвания са изхвърлени ". Ние сме го сметнали и да съпоставиш този проблем по отношение на кабинков въжен превоз, е просто смешно от екологична позиция. Представих им какъв брой незначително количество дървесина ще се изсече за построяването на втора кабинка - към 2700 кубични метра. И това в случай, че годишният приръст на дървесина е над 72 000 кубични метра. Тоест, една оскъдна част се изсича еднократно. Представих им топлоцентралата, тъй като това е нещо, с което се гордеем, без значение какъв брой разноски ни коства за екологично отопление. Но става дума за една директна мярка, ориентирана към запазване на въздуха.
Всъщност Вие сте споделили това, което би трябвало, пред който би трябвало - законодателният орган, от където се чака и реакция, имаше ли я?
Не видях особена реакция. Не знам какво се случва. Явно нещо не се възприема тази теза, че ски спортът би трябвало да се развива, и то по екологичен метод, а не да караме коли в планината. Може би би трябвало да се намерения в тази тенденция, тъй като това замърсяване продължава години наред, а нищо не се трансформира. Ние ще би трябвало да си пазим планината. Това значи, че би трябвало да предприемем ограничения за ограничение достъпа на коли. Тоест, ние би трябвало да кажем: " Пускаме дневно толкоз и толкоз коли. Другите, както желаете - с въжен превоз, с колела... ".
Интересно за какво причините Ви не стигат до депутатите?
Много необичайно, че в диалога ни всичко се насочва към общината като нейни отговорности. Казвам: " Добре, само че следователно цялата територия на парк " Пирин ", която е държавна благосъстоятелност, я придавате към общината и аз ще се грижа за нея. Но сега цялата територия е държавна благосъстоятелност и вие сте хората дружно с Министерството на околната среда и водите, които би трябвало да се грижат за нея на първо място ". Смятам, че не може да се трансферират отговорности към кмета да се грижи за територия, която не е негова. Аз го върша, несъмнено, дотолкоз, доколкото ми разрешават пълномощията.
Безразличие ли или недоумение на казуса се усеща?
Може би и двете. Не мога да дефинира какво тъкмо, само че има нещо. Не може да извадиш данни и да кажеш, че на шест месеца се изхвърлят над хиляда тона нездравословни излъчвания в народен парк, която е сякаш предпазена територия и която би трябвало да пазим от замърсявания. И на този проблем да не се търси решение. Даже предлагам да вкарат със закон някаква такса за влизане в парка с автомобил, примерно 10 евро или 10 лв.. Защото, откакто замърсяваме природата, би трябвало да си платим за това нещо, а парите да бъдат употребявани за екологични действия.
И на това ли няма отклик?
Никакъв коментар, никакъв отклик. А другото, което считам, че може би ще съставлява интерес за обществото, тъй като не знам до каква степен е известна тази мярка, само че внесох в Общинския съвет предложение за възбрана за строителство на нови нощни питейни заведения, нощни заведения, казина, еротик питейни заведения и така нататък в Банско.
С какъв мотив?
Няколко са причините. В Закона за локалното самоуправление и локалната администрация е казано, че Общински съвет взима решения, които дефинират посоката за развиване на общината. Никой от нас, в това число Общинският съвет, не желае в Банско да се развива подобен тип туризъм. Считаме, че с цел да са построени до момента такива заведения, очевидно е имало търсене от клиенти, само че считаме, че построеното досега е задоволително. Повече нови не желаеме да се строят.
Очаквате ли поддръжка от Общинския съвет?
На 100%. Надявам се за цялостна поддръжка, с цел да не ни укоряват след това, че сме трансформирали Банско в Слънчев бряг. Затова подхващаме ограничения да се спре дотук. Нямам нищо срещу Слънчев бряг, само че там очевидно залагат на юношески туризъм, а ние избираме Банско да е по-спокоен курорт, в който хората идват да карат ски със фамилиите си. Имаме и заведения за хранене, и нощни клубове. Но считаме, че построеното досега е изцяло задоволително. Даже и допълнително. Да не приказваме за проблемите в тези нощни клубове - продажба на опиати, проституция и така нататък Има всичко.
За да предприемете тази мярка, значи ли, че има капиталов интерес в тази тенденция?
Точно в това е казусът. Интересът е огромен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР