В Банката на Естония (Централна банка на страната) се съхранява

...
В Банката на Естония (Централна банка на страната) се съхранява
Коментари Харесай

В Централната банка на Естония остана само едно кюлче злато

В Банката на Естония (Централна банка на страната) се съхранява единствено едно кюлче злато, само че даже и да възникне нужда от пари, то не може да бъде продадено на финансовите пазари заради незадоволителната непорочност на метала. Това заяви началникът на отдела за финансови пазари на Банката на Естония Фабио Филипоци пред телевизионния канал ETV.

Според Филипоци единственият златен слитък в Банката на Естония тежи 11 кг и коства към 500 хиляди евро. Възрастта му е съвсем 100 година. "В прочут смисъл това е музейно произведение, защото неговата непорочност не е задоволителна, с цел да се продава на финансовите пазари ", прецизирал представителят на Централната банка.

Общите златни ресурси на Естония доближават едвам 256 кг. и по традиция се съхраняват в Ню Йорк. „ От съображения за сигурност те са решили да държат по-голямата част от златото си в задгранични банки още по времето на първата естонска република (1918-1940 г.) “, прецизира Филипоци и добави, че още към 660 млн. евро Банката на Естония е вложила в задгранични облигации и акции.

На 3 май Банката на Естония означи своята 100-годишнина. На този ден, през 1919 година, първата сума от 10 милиона марки е била трансферирана на сетълмент сметката на централната банка на страната. Две години по-късно Банката на Естония емитира и първите си банкноти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР