В БАН представиха първия в България проект в сферата на

...
В БАН представиха първия в България проект в сферата на
Коментари Харесай

БАН и четири университета работят срещу киберпрестъпленията

В Българска академия на науките показаха първия в България план в областта на националната сигурност - Център за подготвеност по квантова връзка, интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска " КВАЗАР.

Чрез " КВАЗАР " ще се приложат редица ограничения за ограничението на киберефектите, киберпрестъпленията, тероризма по границите, сериозните или високо рисковите обстановки, отбрана на публичните места и други. Сред другите съществени посоки в активността на плана са квантовата връзка, интелигентните системи за сигурност и ръководството на риска.

Голяма част от плана ще бъде ориентиран в региона на сигурността, посредством сливане на материално-техническите и човешки запаси, разгласи вътрешният министър Младен Маринов

Трябват качествени принадлежности за гарантиране на мрежовата и осведомителната сигурност и посредством " КВАЗАР " те биха могли да се осъществят, разясни силовият министър.

Маринов посочи, че в актуалния състав системите за сигурност имат все по-важна роля и стават все по-съвършени и те би трябвало да бъдат наричани интелигентни системи за сигурност.

Проектът се осъществя в взаимното съдействие на четири университета и три института на Българска академия на науките. Средствата за финансиране на центъра са обезпечени от Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " и Европейския фонд за районно развиване.

Ръководителят на плана учен Чавдар Руменин разяснява, че планът има за цел построяването на надеждна система за попречване на тероризма, сериозната инфраструктура, естествените бедствия и всичко това, което се назовава злополучие.

Очаква се, че посредством знанията и опита както на всички научни организации, по този начин и на националната сигурност на страната да бъде построен един лабораторен комплекс от четири интегрирани симулационни центъра на територията на София, Варна, Велико Търново и Габрово.

Центърът ще бъде оборудван от със модерна инсталация на стойност 13 милиона лв., което се чака да разреши висококачествени научни проучвания, създаване на нови артикули и прототипи, предаване на информация по нетрадиционни канали, които да се употребяват при бедствия, нуклеарни повреди, тероризъм и трусове, посочи ученият.

" КВАЗАР ще го има, той ще го бъде ", увери акад. Руменин.

Официални посетители на събитието бяха заместник-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов, заместник-областният шеф на София Николай Борисов, ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " професор Анастас Герджиков, генерали, дипломати, представители на защитата и посетители от Европейската комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР