В балканския регион и по-специално на Западните Балкани има засилена

...
В балканския регион и по-специално на Западните Балкани има засилена
Коментари Харесай

Матю Палмър: В Западните Балкани Русия действа злонамерено

В балканския район и по-специално на Западните Балкани има засилена злонамерена активност от страна на Русия. Това стана ясно от изявление на заместник-помощник държавния секретар на Щатите по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър за „ Свободна Европа “.
Палмър, който е и специфичен делегат за Западните Балкани, дойде на посещаване у нас в понеделник дружно с различен върховен американски служител – първият заместител асистент секретар във финансовото министерство на Съединени американски щати Пол Ахърн, като двамата се срещнаха в понеделник с премиера Бойко Борисов.
„ Със сигурност съветската интензивност е нещо, на което обръщаме огромно внимание. Притесняват ни желанията на Русия във връзка с Западните Балкани “, разяснява Палмър. Освен че удостовери като случаи на сходна интервенция отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и проваленият опит за прелом в Черна гора, той даде и други образци – напъните на Москва да подкопае поддръжката за Преспанското съглашение сред Скопие и Атина. По думите на дипломата Съединени американски щати имат визия за Западните Балкани, която е друга от съветската.
На въпрос дали Съединени американски щати ще дават спомагателна информация по оповестеното от американския държавен секретар Майк Помпео решение да бъде неразрешен достъпът до Щатите на магистрата Антон Миталов, който разреши на обвинявания в шпионаж съдружник на Цветан Василев – Николай Малинов, да отиде в Русия, Палмър уточни: „ В подготвеност сме да предоставим данни на способените български управляващи при нужда “. И добави, че Съединени американски щати са непоколебими в поддръжката на положителното ръководство и битката с корупцията.
„ Ние сме подготвени да назоваваме лицата, които вземат участие в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че Съединени американски щати застават твърдо и решително в поддръжка на положителното ръководство, прозрачността, отговорността и ролята, която хората, заемащи обществени длъжности, играят за гарантирането на положителното ръководство “, акцентира дипломатът.
Попитан дали се чака да бъдат оповестени имената и на други хора, в това число такива на по-високи позиции, той акцентира, че не желае да предпоставя съответни решения, само че добави: „ Но мога да ви кажа, че възбраните за виза и пътешестване са значим инструмент за битка с корупцията “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР