В българското село Горни Воден, което в днешни дни е

...
В българското село Горни Воден, което в днешни дни е
Коментари Харесай

Манастирът Златната ябълка и чудодейната мощ на иконата на Света Богородица

В българското село Горни Воден, което в днешни дни е квартал на Асеновград, се намира фамозен манастир, прочут като Златната Ябълка. В нея се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, наричана също „ Златна ябълка ". Иконата е чудодейна и има специфичен празник, който се празнува годишно в петата събота от Великия пост.

Този празник е локален и е обвързван с огромно знамение, осъществено в далечната 1765 год. от Пресвета Богородица. Събитието е разказано от монаха Ананий Клинис, свещеник на манастира " Св. Св. Кирик и Иулита " по това време.

Той разказва, че в петата събота от Великия пост православните християни отдават хвалба на светата икона на Богородица, наричана още „ Благодатна ", намираща се в свещения остарял храм в село Воден. Чрез чудотворната икона Пресветата Майка ни подарява безбройни изцеления и берекет. Една от най-прослвените й качества е да оказва помощ на дами, които имат проблем със зачеването, да станат майки.

Широко публикувана е историята с чудото, случило се на жена, която не успявала да забременее. Закъсняла за празника на Дева Мария. Поради това не получила блажен самун тя счела това за неприятен знак и стартира да плаче от боязън дали ще се снабди в миналото с рожба.

Йереят съчувства на дамата и търси останало късче от благословения самун, само че не открива даже и троха. Но взема ябълка, оставена като подарък пред иконата
„ Благодатна Богородица Дева ", а дамата я приема с религия. И в действителност - скоро по-късно тя забременява. За да изрази благодарността си към Божията Майка, тя украсява богато светата икона, като заръчва да изковат златна ябълка и я подарява за спомен на храма.

След това знамение се ражда традиция за празника, който е отдаден на това събитие, чудотворната икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки. Този бит се е трансформирал в локална традиция и може да бъде забелязан и в други храмове от Пловдивската епархия.

Ябълките се подреждат още в първия петък от поста и престояват на чудотворната икона пет седмици - чак до празника, по време на който се раздават на дамите, които към момента нямат деца, за де се снабдят с рожба. Майката Божия продължава да твори чудеса и до през днешния ден и да подарява дечица даже и на хора, които към този момент са на път да изгубят вяра. С тази чудотворната дарба е известна както иконата, по този начин и манастирът.
Миряните имат вяра, че дами с проблеми при забременяването, откакто им бъде прочетена молитва пред чудотворната икона и хапнат от благословена ябълка (трябва да се изяде с дръжката и част от семената, а няколко семки се заравят в почва някъде в дома - в саксия или двор), скоро по-късно зачеват. Чудесата, които са осъществени от Божията Майка пред тази чудотворна икона, са доста и не престават да се случват към този момент епохи наред.

Специалната процедура, която оказва помощ на дамите да заченат, включва и това те да преспят в навечерието на празника в църквата. Счита се, че точно тогава силата святото място разполага с най-голяма мощ, тъй като светецът настойник посещава мястото и се отзовава на молитвите от вярващите. Този свят празник е късмет на доста двойки да осъществен най-съкровеното си предпочитание и да се снабдят с дете.

Друг обред за рожба е плетенето на коланче. За задачата опасват три пъти църквата с памучен конец, а по-късно той се сгъва и се засуква, както мартеница. Изработеното коланче се осветява в църквата, а по-късно дамите, го вързват и го носят към кръста си в продължение на четиредесет дни. Вярването гласи, че точно в този интервал дамата ще забременее.

Ако след тези 40 дни дамата към момента не е съумяла да забременее, би трябвало да продължи да носи коланчето. Не се смъква, до момента в който не зачене.

Друг празник, който е обвързван с чудотворната икона " Златната ябълка ", е Преполовение. Местните поданици го назовават „ Руса сряда ". Чества се в 25-тия ден след Великден. След тържествено свещенодействие в този ден чудотворната икона на Пресвета Богородица се носи до манастира „ Св. Кирик " на ръце, като всеки се стреми да я поноси известно време, за здраве и триумфи. Следобед шествието с иконата се връща назад в горноводенската черква.

Често чудотворната икона гостува в църквите на разнообразни градове в страната, а вярващите я окичват с ябълки, какъвто е обичаят.

Многобройни са случаите, в които „ Златната ябълка " е помогнала на дами да се снабдят с дете. Много от родителите идват по-късно с дарове в символ на признателност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР